Re: Vyplatit nebo nevyplatit dovolenou?
Dobrý den, firma vycházela z toho, že pokud se jedná o dovolenou za kalendářní rok, tak zaměstnanec na ni má nárok na dovolenou po 60 dnech odpracovaných u firmy, k čemuž ale v době vybrání dovolené ještě nedošlo. Proto mu firma dovolenou nevykázala. Proto bych chtěla poprosit, je možné tedy u něj tu dovolenou uplatnit až teď, nebo na to nemá nárok?
Dobrý den,
omlouvám se, že jsem byla stručná při psaní zprávy. Snažila jsem se ji napsat jednoduše a stručně. Jinak ale bych si dovolila upozornit, že já zde pod touto přezdívkou píši poprvé, tak že jste mi tu větu ještě nepsala.
Ale budu ráda, když mi odpovíte na moji otázku.
S pozdravem
správně to mělo být tak, že když vám byla poskytnuta dovolená, tak za ni měla být nikoliv mzda, ale náhrada mzdy. Zaměstnavatel ji klidně mohl vykázat, výše uvedený § mu to umožňuje. Co s tím teď vaše mzdová bude dělat se ovšem nemůžete ptát tady, protože to nikdo nemůže vědět.
Správně to mělo být tak, že dovolená se platí jako dovolená a práce se platí jako práce. čerpat dovolenou lze klidně po jednom dni, ne až po 60. Když váš zaměstnavatel vymyslel to co vymyslel, nezbývá než vyčkat, s jakou geniálností přijde dál.
Správně je to tak, že do doby odpracování 60 dnů (ne tří měsíců) je nárok na dovolenou za odpracované dny a to za každých 21 odpracovaných dnů je nárok na 1/12 celoročního nároku. Tak že v době, kdy jste chtěla čerpat dovolenou jste možná už nárok na dovolenou měla.
Jinak dovolená se smí proplácet pouze při ukončení pracovního poměru, tak že teď asi doje k tomu, že zaměstnavatel vám na nějaké dny napíše a zaplatí dovolenou, ale budete chodit do práce. Jinak nevím, jak by tu vyčerpanou dovolenou chtěl srovnat, když vám v době čerpání platil mzdu.
pokud Vám čerpání dovolené zaměstnavatel umožnil, tak měl proplatit náhradu za čerpání dovolené, nemůže platit za práci, kterou jste neudělala. V případě, že nevznikne nárok na dovolenou třeba z důvodu předčasného ukončení pracovního poměru, má nárok na sražení náhrady za přečerpanou dovolenou bez Vašeho souhlasu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 11. 2014 12:17
Zaměstnanec nastoupil do firmy 1. 8. 2014. Ve zkušební době si vybral 3 dny dovolené, které mu ale nebyli proplaceny jelikož neměl odpracovány ještě 3 měsíce, dostal normální mzdu. Může se mu ta vybraná dovolená proplatit teď, když už je ve firmě 5 měsíc?