Re: zaměstnání studenta 16 let
Dobrý den,
student na DPP si může u jednoho zaměstnavatele vydělat do 10 tis. měsíčně/max. 300hod za rok, bez odvodu SP a ZP. Zaměstnavatel je povinen odvádět 15% srážkovou daň, ale pokud student podepíše růžové prohlášení, tak se mu uplatní sleva na poplatníka a vychází to, že by daň neplatil žádnou. Může doložit i potvrzení o studiu. Matka o výživné nepřijde-jedná se o sociální dávku a nepřijde ani o slevu na dítě, protože jeho příjem je již zdaněn těmi 15%srážkové daně. Student nepodává ani daň. přiznání. Toto je pokud má příjem pouze od jednoho zaměstnavatele. V případě, že má zdan. příjmy ještě jinde, bude podávat daň. přiznání a slevu na popl. může uplatnit pouze jednou!
Mě by zajímalo, co znamená tato formule: "Matka o výživné nepřijde-jedná se o sociální dávku"???
No právě - byla "myšlena". Výživné není sociální dávka, a pokud to pisatelka neví, tak nemá nic psát. My méně zkušené sem chodíme pro rady skutečných ODBORNIC. Pokud tedy pisatelka nezná rozdíl mezi výživným a soc. dávkou, tak si to má nastudovat a ne sem psát nesmysly. Akorát tak bude mást třeba laiky, kteří sem též chodí pro rady. doufám, že si tento můj příspěvek autorka onoho blábolu přečte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2014 9:04
Dobrý den, jsme s.r.o., firma zabývající se tvorbou webu, editací atd, je možné zaměstnat na DPP studenta 16 let, jako pomocné práce při editaci, tvorba webu, plnění atd? A do jaké částky..a dále mám dotaz jaké z toho plynou nevýhody pro rodiče...matka na něj dostává výživné + v práci si ho dává do mzdy...částku 1117,- děkuji. Brigádník je student střední školy.Děkuji moc