Re: 3roky rozestup-smlouvy na dobu určit
První smlouvu jsem měla od 1.4.2010 na dobu určitou - 1rok
Druhá smlouva - od 1.4.2011 - znovu na 1rok
a třetí smlouva - od 1.4.2012 - znovu doba určitá a to do 20.10.2013
v červnu jsem šla na mateřskou, v říjnu mi automaticky skončila smlouva na dobu určitou, manažer mi tenkrát slíbil, že se můžu vrátit a budu mít novou smlouvu, ale teď když jsem volala do firmy, tak mi bylo řečeno tohle :-(
v zákoně nic takového nemůžu dohledat a stejnou informaci řekli už dalším dvěma lidem. Myslím, že to účetní špatně pochopila, ale chci mít něco "v ruce" než ji budu volat.
Pak se oni mýlí.
Od roku 2012 platí, že doba určitá může být 3 x maximálně na 3 roky. A když už je to pak vyčerpáno, tak musí být už jen na dobu neurčitou nebo musí uplynou 3 roky, aby mohla být opět sjednána smlouva na dobu určitou. K době určité před rokem 2012 se ale nepřihlíží.
Takže první část doby určité byla ve Vašem případě od 1.1.2012 do 31.3.2012. Druhá část byla od 1.4.2012 do 20.10.2013. Teď by tedy bylo možné s Vámi sjednat ještě jednou smlouvu na dobu určitou na maximálně 3 roky.
Děkuji za perfektní vysvětlení :-)
Ještě vás moc poprosím, v jakém paragrafu tohle všechno najdu, ať ji to můžu předložit. Něco jsem si dohledala v Zákoníku práce Zákon č. 262/2006 Sb., §39 ale tam není psané, že se nepřihlíží k době před rokem 2012
Protože v této podobě začal tento § 39 platit až od roku 2012. Dříve zněl jinak.
Když trošku zapátráte tady na fóru, dozvíte se víc, už se to tady vysvětlovalo vícekrát. Dejte si do vyhledávače např. doba určitá a zvolte vyhledávání klasicky.
Třeba vás už nechtějí zaměstnat a nechtějí vám to říct přímo, tak zvolili tento způsob, protože předpokládali, že o tom nic nebudete vědět. Protože o přijetí nebo nepřijetí zcela určitě nerozhoduje mzdová účetní, ale jen možná dostala pokyn, aby vám toto sdělila.
Už jsem si tam volala a dle účetní se vrátit můžu, ale manažer, se kterým jsem mluvila a který to řekl ještě dalším asi 4lidem, tak prý dostal informaci, že až po 3letech může vzít někoho zpět a on sám se o to nezajímá, tak neví. Jinak on mě chtěl vzít zpátky, takže aspoň vím, jak je to správně a jak to bude aktuální, tak znovu volám :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2014 13:14
Dobrý den,
chci se zeptat, zda se můžu vrátit po mateřské ke stejnému zaměstnavateli? Během mateřské mi skončila smlouva na dobu určitou, příští rok bych chtěla znovu nastoupit do stejné firmy, ale bylo mi od účetní řečeno, že dle nového zákona mě nemůžou dříve zaměstnat, než 3 roky po skončení původní smlouvy na dobu určitou!!!! Takovou informaci jsem na netu nikde nenašla, prosím tedy, jak to doopravdy je???
Děkuji za odpověď