Re: Obrat společníka pro registraci k DP
NOZ a ZOK jsou paskvily, které neměly vstoupit v účinnost. Vznikaly zejména na plzeňské turbofakultě a je to na nich znát. Nejenom, že většinou neobsahují definice, ale omezená jazyková (či jiná) výbava tvůrců způsobila, že společností je jak bývalé sdružení bez právní subjektivity tak i s.r.o.
Ale kdyby to byly jasné předpisy, tak by nešlo psát tlusté komentáře, pořádat drahá školení atd. :-))
Hezký den!
Proč? Četla bych v kontextu § 829 a násl. "starého" OZ a § 2716 a násl. NOZ
Sledování obratu u společnosti / s.r.o. a současně u společníka / OSVČ (atd.) nedává smysl. Co by pak dělal chudák společník, pokud by se k účetnictví s.r.o. dostal jednou ročně při konání valné hromady. A k tomu může být společníkem i ve více s.r.o.
Také mi to dvakrát nedává smysl, celé by mi to přišlo přitažené za vlasy. Než jsem se tím začala probírat, vůbec jsem neznala problematiku sdružení. Při čtení § jsem se tak samozřejmě zhrozila, protože jsem si to automaticky vztáhla na klasické společníky v s.r.o. Nicméně se začínám přiklánět k variantě výkladu, kdy se ustanovení týká toho,co byla dříve sdružení. Na fin.správě jsem našla vyjádření k jiné problematice, kde společníci společnosti figurovali s poznámkou, že do data 31.12.2013 to byli účastníci sdružení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2014 15:40
Jak si vyložit §4a odst. 3 zák. o DPH ??
"Do obratu osoby povinní k dani,která je společníkem společnosti......, se zahrnuje obrat dosahovaný a)....b) celou společností.
Dočetla jsem se, že se jedná pouze o terminologickou změnu v návaznosti na NOZ, kdy nově označení společnost nahrazuje původní označení sdružení. Takže pravidlo i nadále platí pouze pro účastníky sdružení?
Terminologicky je to pro mě totiž dost matoucí. Po přečtení nového znění bych totiž skoro chápala, že by se do obratu společníka v s.r.o., který je zároveň osvč, počítal i obrat samotné s.r.o. Se sdružením bych si to totiž vůbec nespojila.