Re: Náhrada mzdy - průměrná mzda?
Pokud vám zaměstnavatel nepřiděluje práci podle PS, jedná se o překážku v práci na jeho straně, při níž náleží náhrada mzdy ve výši průměrného, resp. pravděpodobného výdělku. Pravidla pro výpočet pravděpodobného výdělku stanoví zaměstnavatel. Nevím, z čeho dovozujete, že pravděpodobný výdělek bude vycházet z výše mzdy, kterou jste dosahovala před nástupem na MD, zaměstnavatel by byl nerozumný, kdyby takto postupoval. Ochranná doba je doba, během které platí zákaz výpovědi, větě o druhé MD tudíž nerozumím. Pro výpočet dovolené je třeba konkrétních údajů.
Paní zřejmě čeká dítě a když jí pracovní poměr skončí v době těhotenství, má ochrannou lhůtu 180 dnů pro počátek pobírání PPM. Tzn. pokud 56. den přede dnem předpokládaného porodu stihne v ochranné lhůtě, bude mít nárok na PPM. Jestliže se dítě narodí do 4 let dítěte prvního, OSSZ porovná průměry pro výpočet PPM (nový a ten, který měla při 1. PPM) a použije ten pro ni výhodnější.
Ano, během výpovědní doby jsem znovu otěhotněla, ale do ochranné doby pro výpočet PPM bych se měla vejít. Proto bych samozřejmě raději měla pro výpočet mateřské (a podpory v nezaměstnanosti na ÚP do té doby) částku příjmů z původní mzdy a ne pouze tuto.
To, že průměrná mzda znamená mzda pravděpodobná jsem nevěděla. Výkonová složka mzdy nebyla malá část, a nemohu za to, že už nemám kde nastoupit a danou práci vykonávat. Takto po 10 letech práce (resp.placení soc.) dostanu na ÚP jen velice málo. Ale jsem laik a proto se tážu, děkuju za odpovědi.
>>
>>Ano, během výpovědní doby jsem znovu otěhotněla, ale
>>do ochranné doby pro výpočet PPM bych se měla vejít.
>>Proto bych samozřejmě raději měla pro výpočet
>>mateřské
>>(a podpory v nezaměstnanosti na ÚP do té doby) částku
>>příjmů z původní mzdy a ne pouze tuto.
>>To, že průměrná mzda znamená mzda pravděpodobná jsem
>>nevěděla. Výkonová složka mzdy nebyla malá část, a
>>nemohu za to, že už nemám kde nastoupit a danou práci
>>vykonávat. Takto po 10 letech práce (resp.placení
>>soc.)
>>dostanu na ÚP jen velice málo. Ale jsem laik a proto
>>se
>>tážu, děkuju za odpovědi.
>
>Průměrná neznamená pravděpodobná, ale pokud v
>rozhodném období (předcházející čtvrtletí) nemáte
>odpracovaných nejméně 21 dnů, použije se pravděpodobný průměr.
Pro Moniku ještě vysvětlení - pravděpodobný průměr je průměr, který zaměstnavatel určí tak, aby se co nejvíce blížil pravdě, tj jakého byste asi dosáhla, kdybyste v předešlém čtvrtletí pracovala. Může to být třeba podobný průměr, který má na stejném místě kolega. Ale je na zaměstnavateli, jak ho určí. Když třeba usoudí, že by nevyplácel pohyblivé složky mzdy i kdybyste v předešlém čtvrtletí pracovala, tak pro určení pravděpobného průměru vezme jen ten základ.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 12. 2014 21:40
Dobrý den, moje mzda je/byla složena z měsíční fixní částky a výkonové složky. Nyní jsem ukončila rodičovskou dovolenou, během které šel zaměstnavatel do likvidace. Nyní jsem nastoupila a dostala výpověď pro nadbytečnost. První měsíc a další dva (výpovědní doba) (+odstupné) mi má náležel mzda, i když fyzicky již nepracuji, už není kde. Myslela jsem, že se jedná o překážku v práci na straně zaměstnavatele a náleží mi tedy průměrná mzda (tedy průměr z toho co jsem měla před nástupem na mateřskou), ale zaměstnavatel mi zúčtoval pouze tu fixní částku. Fyzicky už také žádné peníze bohužel nedostanu, ale ráda bych se poté přihlásila na Úřad práce a obávám se, že se mi podpora v nezaměstnanosti pak bude počítat z této menší částky. Následně druhá mateřská (z ochranné doby). Je to tak opravdu správně??? A měl by mi v posledním měsíci zúčtovat ještě(mám nárok?) poměrnou část dovolené (tedy 5dnů)? Děkuji