Re: Předčasné zrušení životní pojištění
>Finanční poradce, u kterého jsou uzavíral kapitálové
>životní pojištění (pojistka běží už přes deset let) mně
>tvrdí, že předčasné ukončení pojištění by bylo pro mě
>velmi nevýhodné zdůvodů zdanění. Já si ale sám na
>pojištění neplatím, příspívá mně jenom zaměstnavatel každý
>rok 8 000,- Kč.
>Šlo by skutečně při předčasném zrušení pojištění o
>nějaké výrazné znevýhodnění zhlediska zdanění? Vyplacené
>odbytné mně sice pojišťovna vyplatí snížené o 15 % daň
>z příjmu, ale kdybych počkla do 60 let, tak by
>jednorázové vyrovnání za dožíti podle smlouvy bylo také
>zdaněné 15 % (pokud se do té doby sazba nezmění). Uvažuji
>správně, nebo je to ještě nějak jinak?
Mě také finanční poradce tvrdil, že nemohu ukončit ŽP, protože jsem uplatňovala daňové odpočty. A když jsem mu řekla, že jsem žádné daňové odpočty neuplatňovala, protože jsem neměla uzavřenou smlouvu do věku 60 let, tak mi řekl, že to není možné a že každý má uzavřeno životní pojištění do 60 let věku. Narazil.
Teď si uvědumuji, že to asi bude trochu jinak, než jsem uvedl. To vyrovnání za dožití by nebylo zdaněno 15 %, jak jsem uvažoval, protože by se v tomto případě od základu daně odečetly příspěvky od zaměstnavatele a tak by základ mohl být i nulový a tedy i daň nulová. Naopak při předčasném ukončení se příspěvky zaměstnavatele od základu daně neodečítají a tedy odbytné by se celé zdanilo 15 %. V tom bude asi to daňové znevýhodnění.
Změna zrušení pojištění od.r 2015
Právě jsem zjistil, že došlo ke změnám při předčasném zrušení soukromého životního pojištění od r. 2015. Nově pokud dojde k předčasnému ukončení smlouvy nárok na daňové osvobození zaniká a příjmem podle § 6 ZDP budou částky příspěvků zaměstnavatele, které byly v předchozích 10 letech od daně osvobozeny (asi se to nebude týkat předchozích 10 let před r. 2015). Předčasnou výplatu nebo zánik smlouvy musí zaměstnanec oznámit zaměstnavateli a ten mu neprovede roční zúčtování záloh. Zaměstnanec si bude sám muset podat daňové přiznání a příspěvky zaměstnavatele dodanit.
Re: Změna zrušení pojištění od.r 2015
Ivo, dosud se v DP uváděl přijem podle § 10 za předčasné zrušené pojistky jen za uplatněné odpočty příspěvků vložených pojistníkem. Nyní se budou v DP zdaňovat i příspěvky vložené zaměstnavatelem. Já psal o takovém případu, kdy přispíval jen zaměstnavatel, pojistník si sám nepřispíval nic. V takovémto případě dosud pojistník (zaměstnanec ) za předčasně zrušenou pojistku v daňovém přiznání dodaňovat příjem podle § 10 nemusel, protože si śám na pojistku nepřispíval a odpočty tak ani neuplatňoval. Nyní ale bude muset podat DP a dodanit i příspěvky zaměstnavatele, i když si sám na pojistku nepřispíval. To je ta změna. Také platí další změna , jak jste již uvedla, která se týká zpřísnění u výběrů vkladů, pokud pojistka běžela dále.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 12. 2014 14:26
Finanční poradce, u kterého jsou uzavíral kapitálové životní pojištění (pojistka běží už přes deset let) mně tvrdí, že předčasné ukončení pojištění by bylo pro mě velmi nevýhodné zdůvodů zdanění. Já si ale sám na pojištění neplatím, příspívá mně jenom zaměstnavatel každý rok 8 000,- Kč.
Šlo by skutečně při předčasném zrušení pojištění o nějaké výrazné znevýhodnění zhlediska zdanění? Vyplacené odbytné mně sice pojišťovna vyplatí snížené o 15 % daň z příjmu, ale kdybych počkla do 60 let, tak by jednorázové vyrovnání za dožíti podle smlouvy bylo také zdaněné 15 % (pokud se do té doby sazba nezmění). Uvažuji správně, nebo je to ještě nějak jinak?