Sazba DPH u opravy zpevněné plochy u RD

• (neregistrovaný)

12. 12. 2014 9:34

Dobrý den, prosím, teď jsem zaváhala: naše firma zřídila zpevněnou plochu u rodinného domu. Jakou mám u fakturace použít sazbu DPH, sníženou nebo základní? Nějak váhám. Děkuji Olina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 12. 2014 17:57

Brabec František (neregistrovaný)

Re: Sazba DPH u opravy zpevněné plochy u
      Informace MF k uplatňování DPH u výstavby po 1.1.2008 (mám za to, že jeho část týkající se příslušenství nebyla dosud nahrazena) nejdřív natvrdo říká, že plošné stavby nejsou příslušenstvím domu.
      O kus dál říká, že plošné stavby mohou být příslušenstvím domu, pokud jsou spojené se zemí pevným základem (zámkovka prý není, haha, zkuste ji rozebírat po pár letech;-) a mají stejného vlastníka, např. stavby, které slouží k parkování vozidel, ale nejde o veřejné parkoviště. Po pravdě tento text s přestávkami pitvám celých těch skoro 7 let, ale těch 10 až 7% rozdílu DPH zatím nikdy nikomu nestálo za riziko.
      Podle nového Občana je příslušenstvím věci vše, co je určeno (výhradně?) k tomu, aby se užívalo společně s ní. Kdyby rozdíl DPH stál za to, riskl bych sníženou sazbu jen tehdy, pokud by "bez vyasfaltování" nešel ten dům "vůbec" používat - např. prudký nájezd, podmáčený pozemek před garáží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).