Re: kontrolní hlášení DPH - úplně všechn
Čím víc si přidávají peněz, tím větší slátaniny z nich lezou. No nedělejte to za ty prachy. Chudák obyčejný člověk, že. Ale hlavně zdraví, třeba tam někdo má normální mozek. Oni si chudáci asi neumí představit, co to donese do spodních pater.
Mě nejvíc drtí ta argumentace "vždyť se jenom upraví software"- jenže SW se musí nakrmit daty. Ti lidi v životě neúčtovali, jinak to není možné.
Ale opasek už bych si začal povolovat. Třeba přesvědčit co nejvíc klientů, aby se příští rok zbavili DPH, pokud mohou, aby nevydělávali jen na účetní. Udělat živnost někomu z rodiny a začít příjmy rozdělovat. A vůbec, že je u nás dost nevyužitých účetních, aby zvládli všem (cca 250000?) kvartálním plátcům dělat DPH měsíčně? Když to nestihnou, 1000 pokuta hned a když stihne finančák poslat výzvu, 10000 Kč? Tady hrozí megaprůser a právě se to schvaluje. Pozměňovací návrh senátu (právnické hlášení měsíčně, fyzické s přiznáním) je úleva, ale malá.
To by bylo fajn, jinak se z toho poser..e... Ale stejnak mi to postrádá logiku (i když co je v dnešní době logické, že).. Je mi jasné, že to chtějí kontrolovat "dokříže", ale jako odběratel si můžu nárokovat DPH do 3 let, takže to bude v kontrolním mechanismu "viset" 3 roky, než si to FÚ zkontroluje... A asi na na FÚ z toho nebudou 2x nadšeni...
Přesně, zákon (zatím?) neobsahuje přesný rozsah hlášení. Aby byla kontrola křížem možná, bude to muset běžet podle stejného principu jako u PDP, tj. bez ohledu na odpočet s každým pozdě doručeným nebo zapomenutým dokladem dávat do 5 dnů opravné kontrolní hlášení. Já jsem už v červnu v rámci připomínek u KDP navrhoval limit, do kterého se plnění hlásit nebudou. Buď na jednotlivá plnění (ale tam by hrozilo "kouskování"), anebo kumulativně podle téhož dodavatele-odběratele (jako souhrnné hlášení). Finančák by pak porovnával obraty v přiznání a podaná hlášení. Když by někdo měl v přiznání velké obraty a v hlášení prd, šel by si ho zkontrolovat. Kdyby to nepřineslo fiskální efekt, limit by se mohl kdykoli snížit. Na připomínky MF odpovědělo, že se žádnými výjimkami se nepočítá a naopak proti připomínkované verzi ještě přitvrdilo. Inu, kdo to nikdy nedělal, tomu může i operace srdce přijít stejně obtížná jako kuchání kuřete.
Asi by díky tomu šlo poznat, že od dotyčného dodavatele si x odběratelů na základě zjed.DD uplatnilo celkem tolik a tolik a mohlo by se porovnat, jestli to přiznal na výstupu. Ale pokud budou mít on-line tržby, tak je to blbost. Koukal jsem na slovenský zákon, tam mají zjednodušenú faktúru do 100 EUR, když je placena kartou do 1600 EUR a přes registrační kasu do 1000 EUR. Zjednodušené faktúry se do výkazu nedávají. Jo, a podává se spolu s přiznáním, jestli to ti naši fakt budou chtít od všech měsíčně a komplet záznamku, tak jim prostě hráblo.
OT: kontrolní hlášení DPH
>>>>Teď jsem trochu mimo, kontrolní hlášení, které se má
>>>>podávat měsíčně (i u kvartálních plátců) je platné až
>>>>pro rok 2016 nebo se pletu??
>>>
>>>samozřejmě od roku 2016, řešila bych přednostně co
>>>nás
>>>čeká od ledna 15 nikoliv za rok.
>>>proč vytahovat kalhoty, když brod je ještě daleko...
>>Ale opasek už bych si začal povolovat. Třeba
>>přesvědčit co nejvíc klientů, aby se příští rok
>>zbavili DPH,
>>pokud mohou, aby nevydělávali jen na účetní. Udělat
>>živnost někomu z rodiny a začít příjmy rozdělovat. A
>>vůbec, že je u nás dost nevyužitých účetních, aby
>>zvládli
>>všem (cca 250000?) kvartálním plátcům dělat DPH
>>měsíčně? Když to nestihnou, 1000 pokuta hned a když
>>stihne
>>finančák poslat výzvu, 10000 Kč? Tady hrozí megaprůser
>>a
>>právě se to schvaluje. Pozměňovací návrh senátu
>>(právnické hlášení měsíčně, fyzické s přiznáním) je
>>úleva,
>>ale malá.
>třeba to do roka zruší jako JIM
V zápisu z jednání Senátu Andrej několikrát uvedl, že je to nejdůležitější zákon, který zatím předložil. Opájet se nadějí na zrušení kontrolního hlášení je tedy nerealistické.
Možná ale dojde k odložení. Podle toho, co senátoři dali do zápisu, tak jim Simona Hornochová prozradila státní tajemství, že na nějaké párování kontrolních hlášení nejsou vůbec připraveni.
Prostě to jen chtějí a tak do navrhli do zákona!
Hezký den!
Re: OT: kontrolní hlášení DPH
To je právě ten průser, tak jak je to teď napsané, uplatnit odpočet klidně můžete později (nebo vůbec), ale do hlášení patří plnění podle "přijetí", tedy asi dle ZUDP. Asi je to tak, jak psal Pavel, oni to chtějí honem honem "mít v zákoně", tak to tam dali nahrubo a budou to asi zpřesňovat. A možná tlačit jako už mnohokrát "když nám neschválíte toto zpřesnění, vstoupí v účinnost původní verze".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 12. 2014 11:46
Dobrý den,
prosím opravte mě, jestli se pletu - v původním návrhu byly zjednodušené daňové doklady z hlášení vypuštěny. V aktuálním znění jsem to ale už nenašel, tzn. jestli to tak zůstane, bude se vykazovat úplně všechno, u každého posr.. paragonu vyťukávat číslo a DIČ? A to i v případě plnění, kdy si plátce neuplatní odpočet (třeba repre)?
Pokud tomu tak je, dovolte mi konstatovat, že toto spolu s měsíčním elektronickým hlášením i pro kvartální plátce DPH považuju za dosavadní vrchol perverze v daňové legislativě.