Re: daňové zvýhodnění na dítě od 1.1.201
A jak to tedy je, teď jsem na internetu četla, že je to vždy, kolik dětí se vyživuje ve společné domácnosti a že u střídavé péče se to dělá tak, že 1/2 roku uplatňuje jeden a 1/2 roku druhý. Takže to nejde, abychom uplatňovali každý na jedno dítě celý rok a těch 200 Kč si rozdělili na půl. Že by jeden tu 100 Kč druhému zasílal? Znamenalo by to tedy, že jako vyživuje jen jedno dítě a tedy na těch 200 Kč by neměl nárok? Poradíte prosím?
>>>Dobrý den, jakou výši budeme uplatňovat s bývalým
>>>manželem na vyživované děti. Jsme rozvedeni a máme 2
>>>děti
>>>ve střídavé péči. Každý si uplatňujeme slevu na jedno
>>>dítě. Každý tedy u zaměstnavatele uvedeme, že na
>>>jedno
>>>dítě neuplatňujeme daňové zvýhodnění na dítě na dani
>>>a
>>>na to druhé uplatňujeme. Nepřijdeme tak o navýšení u
>>>toho druhého dítěte o 200Kč měsíčně? Můžete poradit?
>>>Děkuji za odpovědi.
>>
>>Nepřijdete ,v novém tiskopisu prohlášení poplatníka
>>od
>>1.1.2015 si všechno vyplníte.
>A jak to tedy je, teď jsem na internetu četla, že je
>to vždy, kolik dětí se vyživuje ve společné domácnosti
>a že u střídavé péče se to dělá tak, že 1/2 roku
>uplatňuje jeden a 1/2 roku druhý. Takže to nejde, abychom
>uplatňovali každý na jedno dítě celý rok a těch 200 Kč
>si rozdělili na půl. Že by jeden tu 100 Kč druhému
>zasílal? Znamenalo by to tedy, že jako vyživuje jen jedno
>dítě a tedy na těch 200 Kč by neměl nárok? Poradíte
>prosím?
Dobrý den,
já to chápu (nevím zda dobře) tak, že pokud budete uplatňovat každý jedno dítě, bude zvýhodnění jen 1117,- Kč na každé dítě. Ale kdyby jste se dohodli a každý uplatňoval 1/2 roku obě děti, bylo by 1117 + 1317.
Ano a s manželem si necháte vyplnit v zaměstnání formulář -potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na dańové zvýhodnění,kde bude uvedeno, které dítě je první a druhé a bude tam také uvedeno na které dítě uplatňujete danové zvýhodnění a tento formulář odevzdá manžel v zaměstnání a manžel vám zase donese od svého zaměstnavatele potvrzení,které odevzdáte vy do mzdové účtárny.
dobrý den, nevím, zda se to změnilo od 1.1.2015, ale pokynem MF D-6 při střídavé péči, pokud si děti skutečně "střídáte" např. po týdnech či měsíci a dohodli jste se na uplatnění každý 1 dítě/rok, pak to není správně - uplatňovat může jen ten, komu je dítě svěřeno, kde sdílí domácnost - pro uplatnění zvýhodnění u z-tele. výklad § 38 l odst. 3 - nezáleží na tom, jak se výchovně podílejí, ale u koho dítě žije v péči. Ale jak říkám, nevím, zda se výklad nezměnil od 1.1.2015. na semináři k daním 2015 jsem bohužel nebyla, tak se nechám ráda poučit zkušenějšími :)
No my budeme mít ve výchově i v péči obě děti ve střídavé péči, tzn. že se budeme střídat po týdnu. Jeden týden budou u mě a jeden týden u manžela. Takže můžeme uplatňovat měsíčně jeden na jedno dítě a druhý na druhé dítě ne? V každém měsíci je máme vlastně 14 dní, takže půlkou, tak je nárok v každém měsíci ne?
tohle šlo do té doby, než vyšel pokyn D6, měla jsem podobný případ, konzultovala jsem ho s odborníkem na daně ing.Kytlerem a bylo mi potvrzeno, že nelze takto děti uplatňovat u střídavé péče u z-tele. Je možnost se dohodnout a případně podat po skončení roku DAP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 12. 2014 9:43
Dobrý den, jakou výši budeme uplatňovat s bývalým manželem na vyživované děti. Jsme rozvedeni a máme 2 děti ve střídavé péči. Každý si uplatňujeme slevu na jedno dítě. Každý tedy u zaměstnavatele uvedeme, že na jedno dítě neuplatňujeme daňové zvýhodnění na dítě na dani a na to druhé uplatňujeme. Nepřijdeme tak o navýšení u toho druhého dítěte o 200Kč měsíčně? Můžete poradit? Děkuji za odpovědi.