Re: OSVČ vedlej.čin.-platba OSSZ, ZP za
Pokud pro nás byla v roce 2014 samostatná výdělečná činnost vedlejší činností a zároveň máme daňový základ za rok 2014 nižší než 63.865 Kč, nemáme za rok 2014 povinnou účast na důchodovém pojištění.
Vedlejší příjem - bez záloh
Nemusíme platit zálohy, vše zaplatíme až po skončení roku na základě Přehledu. Minimálně 0 Kč, maximálně dvanáctinásobek maximální zálohy.
Re: OSVČ vedlej.čin.-platba OSSZ, ZP za
Limit pro rok 2014 činí 62.261,- Kč, během letošního roku nenastala žádná změna. Limit 63.865,- Kč bude platit až pro rok 2015.
Uplatnění ztráty z předchozích let není úpravou základu daně podle § 5 a §23 ZDP (ztrátu si odečítáte podle § 34). Ovlivní pouze daň z příjmů, na výpočet pojistného na ZP a SP nemá žádný vliv. Jestliže vychází zisk cca 70 tis. Kč, tak se Vám asi vyplatí koupit ještě do konce tohoto roku něco hezkého pro podnikání:-). Doufám, že vedete daňovou evidenci.
U zdravotního pojištění není stanovený žádný limit, ZP platíte z každé koruny zisku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 12. 2014 13:34
Prosím, můžete mi poradit? osvč, která měla v 1.roce podnikání (2013) na vedlejší činnost ztrátu, tzn. neplatila soc. ani ZP zálohy (2014), této osvč letos vychází zisk a bojí se, že bude doplácet ossz a zp a nastane jí povinnost platit v r.2015 zálohy. Zisk vychází kolem 70tis., na stránkách ossz jsem našla limit pro letošní rok 2014 62 261 Kč zisku, do jehož výše není povinnost platit zálohy v dalším roce a neplatí se z něj ani za rok 2014. Je tam aktualizace k 1.1.2014, nevím zda byla ještě během letoška změna, protože jsem našla i jinou částku přes 63tis.Kč. Zmátlo mě na stránce http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/ucast-na-pojisteni/povinna.htm v prvním odstavci, že příjmem se rozumí daňový základ upravený par.5 a 23 zák.o DzP, tak přemýšlím,zda by se ten rozhodný příjem určující pro výpočet ossz a zp, příjmy mínus výdaje, mohl snížit ještě daň.ztrátou, která se bude letos rozpouštět a poté tento základ použil pro výpočet povinných úhrad ossz a zp. Je to takto myšleno? Platí limit i u ZP? Moc děkuji za odbornou radu.