Výživné na děti

• (neregistrovaný)

17. 12. 2014 9:18

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mi někdo poradí. Bohužel se se mnou chce rozvést manžel. Mám bohužel 2x menší výplatu než on. Manžel bohužel požaduje střídavou péči, tak by mě zajímalo, zda se pro výpočet výživného do příjmu počítá i daňové zvýhodnění na děti. Máme dvě děti a v příštím roce tedy budeme každý uplatňovat daňové zvýhodnění 1/2 roku. První půl rok bych uplatňovala já a druhý on. Jde mi však o to, protože se rozvádět budeme až někdy po novém roce a již nyní bydlíme každý zvlášť a děti si střídáme, zda se mi tento příjem nebude započítávat do stanovení výživného, protože tím pádem bych na tomto byla bita, protože on těch prvních půl roku bude bez tohoto příjmu, ale pak v tom dalším půl roku ho bude mít a pro mě je každá koruna dobrá, tak bych byla ráda, aby se mi tento příjem nezapočítával. Tedy když by se toto započítávalo, tak bych asi měla říci manželoj, že ten první půl rok ať daňové zvýhodnění uplatňuje on a já že budu uplatňovat až druhý půl rok. Přeci jen 1117+1317 je pro mě docela velká částka měsíčně. Můžete prosím někdo poradit? Děkuji předem všem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 12. 2014 10:42

Maci_K (neregistrovaný)

Re: výživné na děti
      Dobrý den, pokud přistoupíte na střídavou péči, nebo vám jí soud určí, pak ano, každý z rodičů si bude uplatňovat daňové zvýhodnění na děti 1/2 roku. Pokud vím, tak soud do příjmů nechce zahrnovat daňové bonusy na děti. Není příjmem, který by měl vliv na stanovení výživného ( je to logické, daňové bonusy po určení péče o dítě mít pak nemusíte).

Jestli můžu k tomu výživnému - soud i při střídavé péči určuje výživné, musíte tedy zároveň s návrhem na svaření dětí do střídavé péče požádat i o stanovení výživného. Pokud máte výrazně menší plat oproti manželovi, soud může stanovit výživné na děti vám menší a manželovi větší. Ze své zkušenosti doporučuji se předem na výši výživného domluvit a nechat si to soudem schválit. A ještě jestli vám můžu doporučit - pokud rozvodem dojde k výraznému snížení vaší životní úrovně a snížení příjmů, můžete požádat také o stanovení výživného na vás jako na rozvedenou manželku.

M.

• 17. 12. 2014 10:54

Hana123 (neregistrovaný)

Ano, můj příjem je daleko menší. Ale myslím, že nemám nárok na výživné na rozvedenou manželku, jen na nerozvedenou manželku, než dojde k rozvodu, tak bych měla mít stejnou životní úroveň, ale na internetu jsem četla, že snad, kdyby on se kvůli tomu začal soudit, tak že do jeho nákladů pak přijdou i náklady na právníka, takže pak jeho příjmy mohou být menší než mé a já budu muset celý soud platit, což si fakt nemohu dovolit. Ach jo, my ženy, když hold neděláme kariéru a chceme se starat o rodinu, tak jsme při rozvodu byti.

• 17. 12. 2014 12:08

all (neregistrovaný)

No, mrkněte třeba sem

http://www.advokat-zlinsko.cz/p%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvky-aktuality/nov%C3%BD-ob%C4%8Dansk%C3%BD-z%C3%A1kon%C3%ADk-rozvod-dohodou-v%C3%BD%C5%BEivn%C3%A9

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).