Re: Nový vzor prohl k dani zaměstnanců 2
Po bedlivém pročtení nového Prohlášení mi z toho jde také hlava kolem. Na vyplnění všech dětí v domácnosti ale trvají.
A ještě mi jde hlava kolem z toho bodu II c), tam se bude psát manežlka i družka u všech co mají doba dítě na které někdo z nich uplatňuje daňové zvýhodnění prosím? a Ano se napíše u těch co jim družky či manželky (když já mám muže) uplatňují ty děti a dopíše se jejich zaměstnání, když budou v domácnosti či OSVČ tak tam bude NE ?
v bodě 3 se vyplní buďto "N" nebo pořadí (a pozor, nevztahuje se na pořadí podle RČ - např. nejstarší dítě může uplatňovat druhou slevu atd...) A hlavně se hned musí vystavit „Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění“, to obdrží od manžela/manželky účetní, která také musí vystavit toto potvrzení....
A ano - musí se uvádět všechny děti, i ty na které slevu neuplatňuji (právě proto se bude vystavovat výše uvedené potvrzení, aby účetní od druhého z manželů měla doloženo a věděla, které dítě uplatňuje již druhý manžel a v jakém pořadí).... To bude zase zmatek...
a ještě INFO ohledně "školkovného" - může uplatnit rodič, který si slevu na dítě neuplatňuje (školkovné není vázáno na slevu na dani) - takže v tomto případě potřebujete i kopii rodného listu dítěte, abyste zkontrolovali, že dítě opravdu existuje... Děti, co jsou poslední rok ve školce před nástupem do školy (nemám na mysli odklad) neplatí ve školce školkovné, takže ani nárok na slevu na školku nemají (už vidím, jak pedagogický personál bude vždy vyplňovat potvzení správně, protože se to nevztahuje na stravu, dopravu ani nic dalšího)... Děti, které mají odklad zase naopak ve školce školkovné hradí, takže ti mají nárok na slevu za umístění dítěte ve školce..
ježiš marjá, takže já mám dvě malé děti, daňové zvýhodnění měsíčně neuplatňujeme, ale manžel si je dává jednou za rok do daňového přiznání (protože má ještě vedlejšák), to tedy znamená, že i když ani jeden z nás děti měsíčně neuplatňuje, tak i přesto je tam musím napsat jako vyživované? Potvrzení v tomto případě doufám není žádné...... je to tak?
Narazila jsem zase na to, že partnerka zaměstnance, která neuplatňuje daňové zvýhodnění na díte, je na rodičovské dovolené u prvního zaměstnavatele a současne pracuje u jiného zaměstnavatele na DOPP. Jenže jak do tak maličkého chlívečku narvat názvy a adresy dvou zaměstnavatelů?
A to ještě mám výhodu v tom, že vůbec vím o tom, že má dva zaměstnavatele.
Z formuláře vyplývá, že musí být uvedeny všechny vyživované děti a pokud se u nich napíše "N" (neuplatňuje), tak musí mzdovka vystavit pro druhou účetní potvrzení a zase druhá mzdovka musí vystavit pro tu první účetní také potvrzení (kde bude "N")...
Jako já mám ze včerejšího školení "hlavu jako balón".. školitelka říkala, že pokud se uvede pořadí (tzn. uplatňuje se), tak se žádné potvrzení nevydává a běží to prohlášení protistrany, které již máme.. ale je pravda, že otázka typu "uplatňuji jen jako OSVČ vedlejší" tam nepadla.... chjo a to ještě může nastat případ rozvodu, střídavé péče....
no nejasností je více.... já mám "guláš" v hlavě a nejvíc mě zajímá, jak to bude, když si někdo neuplatńuje děti (má podepsané prohlášení ), uplatňuje si protistrana... Máme mu vůbec dávat podepsat nové prohlášení? Fakt teda mazec....
já to ale chápu jinak: v tom odst. 3 se píše "Podle § 35 .... UPLATŇUJI daňové zvýhodnění na mnou vyživované dítě .......a podle § 38....uvádím v tabulce, jaký je počet TĚCHTO VYŽIVOVANÝCH DĚTÍ ....." Je tam napsáno "těchto vyživovaných dětí ", tedy dětí, na které uplatňuji daňové zvýhodnění. Takže pokud neuplatňuji daňové zvýhodnění, tak bych tam žádné děti nepsala i když nějaké vyživuji. Jaký smysl má, když tam budou napsaná a nebudu je uplatňovat a na co mi bude potvrzení, že je uplatňuje manžel. To mi přijde jako nesmysl.
A ten nový tiskopis platí pro poplatníky, kteří budou v roce 2015 uplatňovat daňové zvýhodnění, tak to píšou na stránkách daňové správy. Takže když zaměstnkyně nebude uplatňovat děti (uplatňuje manžel), tak nový tiskopis není potřeba. A pokud je to jinak, tak se ti nahoře asi zbláznili..... Přeji všem klidné a pohodové vánoce
Ale v tom bodě 3 se jasně píše: "....a současně uvádím, na které děti uplatňuji/neuplatňuji daňové zvýhodnění ve výši náležející podle § 35c zákona"... pro mě z toho vyplývá, že uvádím všechny (i když jsem doposud žádné neuplatňovala)
>>>>Dobrý den, prosím o radu zda musí zaměstnanci všichni
>>>>vyplnit od ledna nový vzor č.24 nebo mohou pokračovat
>>>>na starém tiskopisu? Nebo jestli mohou pokračovat
>>>>apoň
>>>>ti kteří neuplatňují slevu na děti? oc děkuji za
>>>>radu.
>>>
>>>nový musí mít ty co mají děti i když je třeba
>>>uplatnuje manželka, jinak můžete pokračovat.
>>
>>můžete mi, prosím, vysvětlit, proč musí mít nové
>>prohlášení i ti, kteří děti neuplatňují, ale uplatňuje
>>je
>>manželka? Pokud mají děti rozdělené, tak to
>>chápu.....
>
>Po bedlivém pročtení nového Prohlášení mi z toho jde
>také hlava kolem. Na vyplnění všech dětí v domácnosti
>ale trvají.
> Dobré odpoledne, na stránkách Finanční správy je uvedeno:"v případě, že poplatník uplatňuje daňové zvýhodnění u zaměstnavatele, vyplní pro zdaňovací období 2015 nový vzor tiskopisu Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti – vzor č. 24." Zde je odkaz: http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/informace-stanoviska-a-sdeleni/2014/nejvyznamnejsi-zmeny-u-fyzickych-osob-a-platcu-dane-od-1-1-2015-5540
Některých zaměstnanců se neodvážím ani zeptat, zda mají nějaké partnery. A teď budu vyzvídat, jestli mají ve společně hospodařící domácnosti nějaké děti. Jen proto, zda jim dát či nedat vyplnit nové Prohlášení. Nevím, jak ostatní účetní, ale nejraději bych dala vyplnit nové Prohlášení úplně všem.
>>>>>>Dobrý den, prosím o radu zda musí zaměstnanci všichni
>>>>>>vyplnit od ledna nový vzor č.24 nebo mohou pokračovat
>>>>>>na starém tiskopisu? Nebo jestli mohou pokračovat
>>>>>>apoň
>>>>>>ti kteří neuplatňují slevu na děti? oc děkuji za
>>>>>>radu.
>>>>>
>>>>>nový musí mít ty co mají děti i když je třeba
>>>>>uplatnuje manželka, jinak můžete pokračovat.
>>>>
>>>>můžete mi, prosím, vysvětlit, proč musí mít nové
>>>>prohlášení i ti, kteří děti neuplatňují, ale
>>>>uplatňuje
>>>>je
>>>>manželka? Pokud mají děti rozdělené, tak to
>>>>chápu.....
>>>
>>>Po bedlivém pročtení nového Prohlášení mi z toho jde
>>>také hlava kolem. Na vyplnění všech dětí v domácnosti
>>>ale trvají.
>>> Dobré odpoledne, na stránkách Finanční správy je
>>>uvedeno:"v případě, že poplatník uplatňuje daňové
ů se neodvážím ani zeptat, zda
>mají nějaké partnery. A teď budu vyzvídat, jestli mají ve
>společně hospodařící domácnosti nějaké děti. Jen
>proto, zda jim dát či nedat vyplnit nové Prohlášení. Nevím,
>jak ostatní účetní, ale nejraději bych dala vyplnit
>nové Prohlášení úplně všem.
>
>Tentokrát je to opravdu hrozné, kdo nemá úlevu na dítě, musíte mu to prostě vysvětlit osobně, co a kam a proč vyplnit, nebo Vám podepíší cokoli a to co mají nevyplní. Také mi vadí to "taktní" vyzvídání, zda má nebo nemá děti. Jsou i účetné, které dávají DZV bez potvrzení od druhého manžela, protože prostě nevědí,že změnil
zaměstnání a má si to nahlásit,aby účetní vystavila pro nového zaměstnavatele- Tak jedou nas bůhvíjak staré potvrzení. Děs.
Už se těším na ty , co přestali chodit na školu a nic neřekli ani doma, natož v účtárně, kde se to dozvíte náhodou za půl roku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 12. 2014 11:25
Dobrý den, prosím o radu zda musí zaměstnanci všichni vyplnit od ledna nový vzor č.24 nebo mohou pokračovat na starém tiskopisu? Nebo jestli mohou pokračovat apoň ti kteří neuplatňují slevu na děti? oc děkuji za radu.