Lhůta - pokuta pozdní tvrzení daně

• (neregistrovaný)

18. 12. 2014 14:00

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na lhůtu do kdy musí finanční úřad zaslat výměr - pokutu za pozdní tvrzení daně.
    Dnes mi přišla, za silniční dan 2010 - ano bylo pozdní podání to nepopíráme. Termín podání byl v 1/2011 tzn. již podle Daňového řádu. Nemůže to být promlčené a pokud tak podle jakého §. Je to víc jak tři roky.

děkuji za názory a odpověď
    Stáňa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 12. 2014 17:34

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Re: lhůta - pokuta pozdní tvrzení daně
      V zákonu o správě daní a poplatků bylo:
      §37/6 Pokutu nelze uložit, jestliže uplynuly od konce roku, ve kterém došlo k jednání zakládajícímu právo na uložení pokuty, dva roky.
      Ten ale platil do 31.12.2010

Nyní pokuty za pozdní tvrzení řeší §250 daňového řádu a já tam žádnou promlčecí lhůtu nevidím.

• 18. 12. 2014 22:29

Brabec František (neregistrovaný)

Re: lhůta - pokuta pozdní tvrzení daně
      Spíš uvažuju než radím - cokoli nepromlčitelného (kromě válečných zločinů;-) mi jde proti srsti, je to nutná pojistka pro všechny, abychom trvale nežili s duchy minulosti.
      Nešly by všechny pokuty podle DŘ zahrnout pod definici daně v § 2, odst. 3 b) "peněžité plnění, o kterém zákon stanoví, že se při jeho správě postupuje podle DŘ"?
      A pak na ně aplikovat lhůtu pro stanovení daně.... ale jak? Z § 250 odst. 4 vyplývá, že při "promlčení přiznání" dostane subjekt pokutu v horní hranici, takže nemůže být promlčená spolu s přiznáním. Chca nechca - pokud tedy vůbec uvažovat o promlčení této pokuty, tak za 10 let.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).