Re: sleva dítě 2015
ze zákona zdůvodnění:
Bude-li tedy např. uplatňovat daňové zvýhodnění na jedno dítě u svého zaměstnavatele matka a na další dvě děti u svého zaměstnavatele otec, bude náležet daňové zvýhodnění na jedno z těchto dětí ve výši 13 404 Kč a na další dvě děti ve výši 15 804 Kč a 17 004 Kč. Bude pak záležet na rozhodnutí rodičů, v jaké výši si daňové zvýhodnění na tyto tři děti uplatní v prohlášení k dani u svého zaměstnavatele. Tzn. zda si matka uplatní nárok na daňové zvýhodnění u svého zaměstnavatele jen ve výši 13 404 Kč a otec na druhé dítě ve výši 15 804 Kč a na třetí dítě ve výši 17 004 Kč; nebo matka si uplatní daňové zvýhodnění na druhé dítě ve výši 15 804 Kč a otec daňové zvýhodnění na jedno dítě ve výši 13 404 Kč a na třetí dítě ve výši 17 004 Kč.
Mezi rodiči tedy musí existovat shoda nejen v tom, kdo z nich si daňové zvýhodnění na to které dítě uplatní, ale i v tom, v jaké výši si na to které dítě daňové zvýhodnění uplatní.
Váš přítel si nemůže na vaše dítě uplatňovat zvýhodnění (nejste manželé), tak že vy si uplatníte dceru tak jako dosud a přítel si bude dál uplatňovat společnou dceru a nebo si můžete uplatnit vy sama dcery obě. Nic tomu podle mne nebrání. Na peníze to vyjde stejně.
Prohlášení vyplníte takto:
https://www.youtube.com/watch?v=DJt6vKXChu4
mrkněte se sem, je tam popsaný váš případ
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d48000v59440-danove-zvyhodneni-v-roce-2015/?search_query=da%C5%88+z+p%C5%99%C3%ADjm%C5%AF%7Cplat+%24type%3D6%7C%24type%3D9%7C%24type%3D10%7C%24type%3D41%7C%24type%3D12&order_by=date&order_dir=asc&type=12&search_results_page=1
děkuji mockrát
>>>>>a
>>>>>na třetí dítě ve výši 17 004 Kč; nebo matka si
>>>>>uplatní
>>>>>daňové zvýhodnění na druhé dítě ve výši 15 804 Kč a
>>>>>otec daňové zvýhodnění na jedno dítě ve výši 13 404
>>>>>Kč
>>>>>a
>>>>>na třetí dítě ve výši 17 004 Kč.
>>>>>Mezi rodiči tedy musí existovat shoda nejen v tom,
>>>>>kdo
>>>>>z nich si daňové zvýhodnění na to které dítě uplatní,
>>>>>ale i v tom, v jaké výši si na to které dítě daňové
>>>>>zvýhodnění uplatní.
>>>>>
>>>>>Váš přítel si nemůže na vaše dítě uplatňovat
>>>>>zvýhodnění (nejste manželé), tak že vy si uplatníte
>>>>>dceru tak
>>>>>jako dosud a přítel si bude dál uplatňovat společnou
>>>>>dceru a nebo si můžete uplatnit vy sama dcery obě.
>>>>>Nic
>>>>>tomu podle mne nebrání. Na peníze to vyjde stejně.
>>>>>Prohlášení vyplníte takto:
>>>>>https://www.youtube.com/watch?v=DJt6vKXChu4
>>>>
>>>>Děkuji, jestli to tedy dobře chápu u přítele se dítě
>>>>označí jako druhé a bude sleva 1317
>>>
>>>mrkněte se sem, je tam
>>>>>>>popsaný
>>>>>>>váš
>>>>>>>případ
>>>
>>>http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d48000v59440-danove-zvyhodneni-v-roce-2015/?search_query=da%C5%88+z+p%C5%99%C3%ADjm%C5%AF%7Cplat+%24type%3D6%7C%24type%3D9%7C%24type%3D10%7C%24type%3D41%7C%24type%3D12&order_by=date&order_dir=asc&type=12&search_results_page=1
>>
>>xJ také moc děkuji za odkaz,
>>hezký večer
>>.
>Nemáte zač, všichni (téměř) chytáme rozumy kde se dá a
>na netu se toho dá hodně, tak že třeba ještě někdo
>najde další chytré (a doufám, že správné) odkazy a přidá
>je sem také. Ať je to k užitku každému potřebnému.
>Vám také hezký večer
Odkaz je výborný. Jak bude probíhat situace, kdy si zaměstnanec uplatňuje děti 1x ročně v ročním zúčtování daně? Musí také vepsat děti do prohlášení s příznakem N? Můžeme zaměstnci provést RZD nebo si musí podat DAP sám? Na školení teprve jdu. Je tu někdo, kdo ví?
Podle mne není rozdíl v tom, jestli uplatňuje měsíčně nebo jednou za rok. K vyplacení je nutné znát počet dětí, jejich pořadí a mít doklad o tom, že neuplatňuje manžel, případně druh a pod.
Pokud požádá o roční zúčtování a splní podmínky, tak není důvod ho nechávat podávat přiznání. Má na zúčtování nárok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2015 15:47
Dobrý den, prosím co bude pro nás lepší. Mám dceru z prvního manželství svěřenou do péče - slevu na dani uplatňuji já. Se současným přítelem máme druhou dceru - slevu uplatňuje přítel. Když to zůstane takto dostaneme slevu 1117 + 1117 nebo na druhou dostane přítel 1317? Anebo by bylo lepší abych slevu na obě uplatňovala já a nebylo by pochyb o tom že jedna z nich je druhá.
Děkuji za odpověď