Re: Datumy a program Pohoda
>Dobrý den prosím o radu ohledně datumu u zadávání
>přijatých faktur v programu Pohoda. Vždycky se do toho
>zamotám..
>
>Pohoda má čtyři datumy:
>Datum zápisu - což si myslím, že je datum, kdy fakturu
>obdržím
Je to datum, kdy buď byla faktura oprávněnou osobou schválena k zaúčtování, nebo datum, kdy o dokladu účtujete (pokud účtujete v reálném čase)
>Datum odpočtu/doruč. - mohlo by být stejné jako
>předešlé nebo tam mám zadat datum vystavení faktury?
Je to datum, kdy faktura buď byla schválena oprávněnou osobou, nebo datum, kdy faktura došla do firmy (a kdy může být u "běžných" daňových dokladů proveden odpočet DPH)
>Datum uč.případu - to je DUZP
Opět - záleží na úhlu pohledu. Buď datum, kdy byl náklad / faktura / schválen oprávněnou osobou, nebo jiné datum dle směrnic účetní jednotky.
>A datum splatnosti- což jediné asi chápu.
>
>A teď uvedu příklad - mám českou fakturu za služby,
>který byla vystavena 10.1.2014, DUZP je 31.12.2013 a
>došla mi 11.1.2014.
>Vybrala jsem shodou okolností případ kdy se jedná
>navíc o přelom roku, kdy v naší firmě to řešíme interním
>dokladem na časové rozlišení.
>
>Pak mě zajímá jak to bude v případě, že budu mít
>fakturu ze zahraničí na zboží, kdy datum vystavení faktury
>je 8.6.2014, DUZP je 31.5.2014 fakturu jsem přijala
>15.6.2014, tady by mě zajímalo, ke kterému datu má být
>počítán kurz..
>A třetí příklad je zahraniční služba - fa vystavena
>3.8.2014, DUZP je 31.7.2014 a fakturu jsem přijala
>4.8.2014.
>
>Děkuji
Děkuji moc, ale pokud se nepletu tak je to trochu jinak u tuzemských a jinak u zahraničních faktur.. Když se přijatá faktura účtuje ve stejný den když došla, tak je datum zápisu i doručení stejné, že? DUZP je důležité spíše pro účely daně z příjmů nebo se pletu?
Děkuji
DUZP, nebo spíš datum zdanitelneho plnění je termín ze zákona o DPH.
Schválně se podívejte, s jakým datem vstupují zauctovane faktury do priznani k DPH.
Ve společnosti nemáte směrnici o oběhu účetních dokladů, nebo stanovená pravidla pro účtování zahraničních faktur?
Směrnice se teprve tvoří.. I když firma už nějaký čas funguje. Já jsem zahraniční faktury zapisovala tak,že u faktury za zboží bylo datum odpočtu a tedy i DUZP datum vystavení faktury a u faktur za služby bylo datum odpočtu i DUZP to DUZP uvedeno na faktuře, ale teď už si nejsem jistá ani tím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2015 0:23
Dobrý den prosím o radu ohledně datumu u zadávání přijatých faktur v programu Pohoda. Vždycky se do toho zamotám..
Pohoda má čtyři datumy:
Datum zápisu - což si myslím, že je datum, kdy fakturu obdržím
Datum odpočtu/doruč. - mohlo by být stejné jako předešlé nebo tam mám zadat datum vystavení faktury?
Datum uč.případu - to je DUZP
A datum splatnosti- což jediné asi chápu.
A teď uvedu příklad - mám českou fakturu za služby, který byla vystavena 10.1.2014, DUZP je 31.12.2013 a došla mi 11.1.2014.
Vybrala jsem shodou okolností případ kdy se jedná navíc o přelom roku, kdy v naší firmě to řešíme interním dokladem na časové rozlišení.
Pak mě zajímá jak to bude v případě, že budu mít fakturu ze zahraničí na zboží, kdy datum vystavení faktury je 8.6.2014, DUZP je 31.5.2014 fakturu jsem přijala 15.6.2014, tady by mě zajímalo, ke kterému datu má být počítán kurz..
A třetí příklad je zahraniční služba - fa vystavena 3.8.2014, DUZP je 31.7.2014 a fakturu jsem přijala 4.8.2014.
Děkuji