Re: zálohová daň místo srážkové
Bylo podepsané Prohlášení? Pokud ano, máte zálohovou daň správně - i kdyby se jednalo o DPP do 10.000,- Kč.
Pokud nebylo podepsané Prohlášení, měla být daň srážková, ale jestli chcete přepočítat zálohovou daň na srážkovou, tak ze srážkové nemůžete udělat RZD. Můžete svůj dotaz prosím specifikovat přesněji?
Daňové prohlášení nebylo podepsáno (zaměstnanec byl v pracovním poměru u jiného zaměstnavatele), tzn. měla být srážková daň, ale já dala zálohovou.
RZD dělat nemůžu, ale budu muset vyhotovit Potvrzení o příjmech pro DAP.
Můžete mi, prosím, poradit, jak daň opravit.
Děkuji.
Aha, už mám jasno.
Přepočítáte zálohovou na srážkovou. Rozdíl (vznikne rozdílným způsobem výpočtu obou daní - tedy zaokrouhlením na celé 100) vrátíte zaměstnanci ve zúčtování nejbližší mzdy.
Odvod zálohové daně snížíte o přeplatek a odvod srážkové daně navýšíte o nedoplatek - nebo, pokud nemáte tak vysoké odvody, požádáte FÚ o převody mezi těmito dvěma daňovými účty.
Ve Vyúčtování daní se Vám to u obou daní objeví ve sloupcích "mělo být sraženo" a "bylo sraženo".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 1. 2015 9:19
Dobrý den,
při kontrole dokladů jsem zjistila, že jsem u několika dohod o provedení práce omylem srazila zálohovou daň namísto srážkové (měsíc červen a červenec).
Můžete mi, prosím, poradit, jak toto opravit, abych mohla provést roční zúčtování a na vyúčtování daně za rok 2015 to bylo dobře.
Moc vám všem děkuji za rady.