Re: daňový doklad
..fakturu - daňový doklad máte v mailu..je tam uvedeno platba dobírkou..přiřadíte s příjmovým dokladem od dopravce a je to..
Zálohová faktura placená dobírkou, hm. Mám z toho takový pocit, že prodejce se řídí zvláštním pravidlem, že DUZP je až po předání věci zákazníkovi, tedy dnem doručení. To byla ovšem podle mě blbost už když platil OZ (§594) a dle mého názoru i podle NOZ:
§2090: Má-li prodávající věc odeslat, odevzdá věc kupujícímu předáním prvnímu dopravci k přepravě pro kupujícího a umožní kupujícímu uplatnit práva z přepravní smlouvy vůči dopravci.
Těžko říct... Podle mě si ten e-shop zbytečně komplikuje život.
Pořád si nejsem jistý, jak to přesně je, ale v úvahu připadají 2 situace:
1) Poslali Vám mailem daňový doklad (splňuje náležitosti DD), platba dobírkou - pak by Vám to mělo stačit
2) Poslali Vám zálohovou/proforma fakturu, která nemá náležitosti DD (např. není tam napsané vůbec DPH, jen částka celkem, atd.), platba dobírkou - pak by Vám měli poslat daňový doklad k přijaté platbě.
Pokud tedy opravdu nemáte v ruce daňový doklad, tak si ho vyžádejte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 1. 2015 12:03
Dobrý den,
prosím o radu - objednala jsem zboží přes internet. Do emailu mi přišla faktura, na které byla uvedena částka k zaplacení- dobírkou. Tuto částku jsem zaplatila přepravci při převzetí zboží. Nyní žádám po firmě (té, od které jsem objednala) vystavení daňového dokladu s "nulovou" částkou k úhradě. Toto mi odmítají vystavit. Prý mám žádat od dopravce, že "oni" s tím nemají už nic společného.
Prosím o vyjádření a předem děkuji za odpověď.