Re: půjčka fyzické osobě
Ano jako fyzické nepodnikající osoby, jedná se o bezúročnou půjčku.
Zaslechla jsem, že půjčky mezi fyzickými osobami nad 100 tis. se budou muset v přiznání za rok 2015 danit,tak mě zajímá, zda budou muset tu naši půjčku zdanit nebo to bude osvobozeno.
Děkuji.
Re: půjčka fyzické osobě
Je to jinak.
Příklad 1:
Půjčím sousedovi na rok 100.tis.Kč. Domluvíme se na ročním úroku 5%. Soused mi po roce zápůjčku vrátí + 5.000,-Kč. Já z úroku odvedu do státního rozpočtu 15% daně z příjmu FO. Stát bude bohatší o 750,-Kč
Příklad 2:
Půjčím sousedce na rok 1.mil.Kč. Nechci od ní žádný úrok. Sousedka z toho bude mít majetkový prospěch, protože kdyby si půjčila od banky, zaplatila by úrok okolo 12%, tj. 120.000,-Kč. Není úrok, neodvedu do státního rozpočtu žádnou daň. To se státu moc nelíbí, přišel vlastně o daň (kterou bych jinak odvedla) cca ve výši 18.tis.Kč. A proto nyní chce po sousedce, aby odvedla daň za to, že jsem ji neodvedla já.
Pokud by byl úrok do 100.tis.Kč, tak by byl tento majetkový prospěch osvobozen. Pokud by byl úrok vyšší jak 100.tis.Kč, musela by sousedka zaplatit z této částky daň.
Zákon o dani z příjmů § 4a písmeno m)
Re: moc děkuji
>>>>>>Dobrý den, poprosím o radu. V případě, že uhradíme s
>>>>>>manželem za sestru se švagrem jejich úvěry. Bude se
>>>>>>jednat z naší strany o půjčku.Platí i pro tento
>>>>>>případ
>>>>>>hranice osvobození do výše 100 tis. a tím pádem
>>>>>>nebudou
>>>>>>muset toto letos danit nebo je to jinak?
>>>>>
>>>
>>>Zákon o dani z příjmů § 4a písmeno m)
>>Takže těch 100 tis. je případný úrok z té bezúročné
>>půjčky.Já si myslela, že té částky 100 tis. Takže se
>>žádná daň neodvádí a nikam se neuvádí?
>>Moc děkuji.
>
>Ano, úrok
>Daň by odváděla do státního rozpočtu osoba, která by
>bezúročnou půjčku přijala - v případě, že by "fiktivní"
>roční úrok přesahoval 100.tis.Kč. Tato osoba by také
>tento majetkových prospěch uváděla do svého přiznání k
>dani z příjmu
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 1. 2015 19:43
Dobrý den, poprosím o radu. V případě, že uhradíme s manželem za sestru se švagrem jejich úvěry. Bude se jednat z naší strany o půjčku.Platí i pro tento případ hranice osvobození do výše 100 tis. a tím pádem nebudou muset toto letos danit nebo je to jinak?