Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2015 10:07
Dobrý den, chtěla bych se zeptat a konečně to rozštípnout. Pátrám v diskusích o postupu vyřazení majetku do osobního užívání při ukončení podnikání. Z pohledu daně z příjmu je mi to jasný, ale z pohledu DPH se odpovědi liší. Jedná se mi o drobný majetek. Někdo se přiklání nevracet část DPH, někdo vrátit DPH. Taky bych řekla, že z drobného majetku dph vracet nebudu, ale § 79 píšou, že při zrušení registrace je plátce povinen snížit uplatněný nárok u majetku, který má v obchodním majetku. A podle §4/3/c kde je vymezen obchodní majetek jako souhrn majetkových hodnot pro ek.činnost. Tzn. jestli jsem to správně pochopila obchodním majetkem je dlouhodobý i drobný a tzn. vrátit dph? A pokud ano v jakém poměru, nebo musím mít nějaký posudek (obvyklou cenu)? Moc děkuji trochu se odpovědi liší a volat na FÚ se mi moc nechce :-(