Re: Zdravotní znevýhodnění a plnění podí
V roce 2014 - pokud měl rozhodnutí z dřívějších let, platné do 31.12.2014, můžete si ho započít celý rok.
Pokud měl rozhodnutí platné např. jen do 30.09.2014, pak si můžete započíst jen 9 měsíců. Ty zbývající 3 měsíce se "zázračně uzdravil" a znovu si ho můžete započítat až od 1.1.2015 - podle toho rozhodnut OSSZ z 18.11.2014.
Na toto téma jsem letos čile komunikovala s MPSV, mám ofociální odpovědi a dnes mi přišlo i sdělení z ÚP, kde se tato tématika také vysvětluje.
DPPO zatím nevím, já ji nedělám, výpočtem se zabývám až ve chvíli, kdy to po mně chce účetní, pak si teprve hledám v Pokynech k DP způsob výpočtu.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2015 11:55
Hezký den. Prosím o radu a vysvětlení, dotaz bude zřejmě kostrbatý, spěchám. Do zdravotně postižených spadají ti, co mají ID a i ti, co mají rozhodnutí o tom, že jsou zdravotně znevýhodnění (dříve ZPS= změněná pracovní schopnost). Jde mi jednak o plnění povinného podílu (to teď přednostně) a jednak o slevu právnické osoby.
Co se týká podílu: ti, co mají ID jsou jasní (buď jsou zdravotně postižení nebo těžce zdravotně postižení). Ale co ti, kteří ID nemají a jsou jen zdravotně znevýhodnění (ZZ, dříve ZPS). Je zde zaměstnanec, který má doklad někdy z 90tých let, že je občanem se ZPS. Dále přinesl rozhodnutí od OSSZ z 18.11.2014, kde se píše, že si 19.9.2014 zažádal o uznání, že je osobou zdravotně znevýhodněnou a že bylo rozhodnuto, že- cituji: "účastník je osobou zdravotně znevýhodněnou, a to ode dne nabytí právní moci tohoto rozhodnutí do r. 2019".
Datum nabytí právní moci nevím.
1)Jak byste ho započetli nebo nezapočetli do povinného podílu v roce 2014? A v roce 2015?
2)A co sleva z daně právnických osob?