Re: Neschopenka a náhrada mzdy
>dobrý den,
>
>moc prosim o radu ohledne neschopenky, kterou jsem ted
>dostala od zaměstnance a jeste nikdy jsem neřešila.
>jedná se o úraz, ne pracovni.
>co jsem tak vycetla na cssz, tak prvni tři dny neni
>žádná náhrada, pak az do 14. kalnedářního dne vyplaci
>nahradu mzdy zaměstnavatel za odpracované dny a od 15.
>pak platí sociálka. a prosim nahrada od zaměstnavatele
>je celych 100% z mzdy ?
Ne, redukovaných 60%.
zaměstnavatel odvádí poj. 25%,
>tak tim padem nema narok na zadnou nahradu od
>socialky, jak byvalo kdysi ?
Přesně tak, bez nároku náhrady.
pokud neschopenka nepřesáhne ale
>tech 14 dní, tak vlastně nikam nic ani neposílám, ted
>tedy si ji nechám u sebe a budu čekat jak bude dlouho
>?
Ano, záeží jak dlouho bude nemocen.
Je treba nejaký rozdíl pokud je to neschopenka za
>úraz ?
Musí vám vypsat tiskopis a podle toho se bude vyplácet buď plná náhrada popř. nemocenská nebo se bude krátit.
děkuji moc za odpovědi, ale tomu poslednímu budu nerozumím.
Pokud nemá pracovní úraz, tak postupuji viz popis výše a ta nekracena narhada a nemocenská by se týkalo pracovního úrazu ?
od zaměstnance mám pouze neschopenku díl III a tam je zaškrtnuto uraz a datum neschopen práce od...
Na stránkách ČSSZ najdete tiskopis"záznam o nepracovním úrazu", ten vám zaměstnanec vypíše a pokud bude nemoc delší než 14 dní tak jej taky pošlete na OSSZ spolu s nemoc. lístkem a přílohou. Pokud na tiskopise napíše, že úraz vznikl v opilosti, pod vlivem omanných látek nebo zaviněnou účasti ve rvačce, pak dojde ke krácení náhrady a nemocenské.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2015 11:59
dobrý den,
moc prosim o radu ohledne neschopenky, kterou jsem ted dostala od zaměstnance a jeste nikdy jsem neřešila. jedná se o úraz, ne pracovni.
co jsem tak vycetla na cssz, tak prvni tři dny neni žádná náhrada, pak az do 14. kalnedářního dne vyplaci nahradu mzdy zaměstnavatel za odpracované dny a od 15. pak platí sociálka. a prosim nahrada od zaměstnavatele je celych 100% z mzdy ? zaměstnavatel odvádí poj. 25%, tak tim padem nema narok na zadnou nahradu od socialky, jak byvalo kdysi ? pokud neschopenka nepřesáhne ale tech 14 dní, tak vlastně nikam nic ani neposílám, ted tedy si ji nechám u sebe a budu čekat jak bude dlouho ? Je treba nejaký rozdíl pokud je to neschopenka za úraz ?