Re: Rekonstrukce bytů-nikdy nadměrný odp
U stavební firmy, která nakupovala s vyšší sazbou DPH a prodávala s nižší sazbou, mě tedy vycházel spíš odpočet. Ovšem pracovalo se s přiměřenou marží. Pokud jsou vstupy ve statisících a výstupy v milionech, tak pak bude odvod DPH.
To je právě princip režimu PDP, že DPH platí ten poslední v řadě (zde majitel bytu - neplátce DPH) a zedník - plátce DPH toto DPH odvádí do státního rozpočtu.
Aby zedníkovi vyšel v tomto případě NO (za nákup materiálu), musel by fakturovat za rekonstrukci bytu plátci DPH pro jeho ek. činnost, tudíž by fakturoval v PDP.
v tom případě přijaté faktury a tudíž odpočty jsou v tak malé míře,
že nepřevýší velkou fakturaci s daní - tedy vám vzniká velký odvod ,
kdybyste u přijatých faktur dělali odpočty a fakturovali dál v režimu přenesení, vznikne velký nadměrný odpočet
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2015 15:09
Děkuji za informaci, zda je postup správně., nebo to děláme špatně. U stavebních prací mívají firmy nadměrné odpočty DPH, ale mně to na NO nikdy nevyjde.
Vychází mi nyní velká vlastní daňová povinnost DPH u zedníka, fakturoval rekonstrukci bytu. Materiál nakupuje s odpočtem 21%, ale má tam několik přijatých faktur od jiných plátců DPH v režimu přenesení - všechno to vstupuje i s prací zedníka do rekonstrukce bytu. I když nákup je 21%, tak dodavatelské práce jsou nula, a připočteme práci zedníka a výsledek celé rekonstrukce - fakturace majiteli bytu s 15% - velká daň na výstupu....
Děkuji za radu
Janek..