Re: Školení - prohlášení poplatníka vzor
No já si myslím, že nebude chybou psát tam toho druhého i když bude všechny uplatňovat jen jeden, právě kvůli tomu, aby se vědělo, že má zaměstnavatele. Když už tam navrhovatel tu klasickou kolonku co byla zřejmě zapomněl dopsat :-(
Teda aspoň já to tak budu od zaměstnanců vyžadovat...
Kolonka je, ale pro druhého z poplatníků, který uplatňuje daňové zvýhodnění na některé dítě, na které neuplatňuje daňové zvýhodnění zaměstnanec a které současně uvedl na 1.straně Prohlášení s kódem "N".
Takže - kam uvést / či zda vůbec někam uvést / druhého z poplatníků, pokud zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění na úplně všechny děti, na které může slevu uplatnit?
Když zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění na děti, tak musíte vyžadovat potvrzení. Ale když není vlastně zaměstnanec povinen uvést např. družku do Prohlášení, tak jak mzdová účetní zjistí, že to potvrzení je od té správné osoby?
No to je právě to co říkám, jen jinými slovy...:-) Já prostě žádné potvrzení chtít nebudu. Nevím od koho bych ho měla chtít. A taky nemůžu vědět, jestli třeba zaměstnanec není vdovec/vdova, jestli žije nebo nežije s druhem/družkou. Tyto údaje zaměstnanec povinně při nástupu neuvádí...
Nemyslím si, že máte pravdu.Podle mého - z RL víte, kdo je rodič dítěte, takže byste měli chtít potvrzení druhého z rodičů. Pokud je dítě manžela z dřívějšího manželství, určitě evidujete manželku, takže podle RL víte, že je dítě manželky. Koneckonců v dosavadním prohlášení také nebyla kolonka pro rodiče dítěte, ale pouze pro "manžela/ku"
§ 38l/3 ZDP:
"(3) Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně
a) úředním dokladem prokazujícím totožnost dítěte (vlastního, osvojence nebo v péči, která nahrazuje péči rodičů, druhého z manželů a vnuků),
...
c) jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši,
d) potvrzením školy, že zletilé dítě žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem,
..."
To je sice hezké, ale stále to neřeší základní problém. Lidé, kteří uplatňují slevu na děti nevyplní (naprosto správně) kolonku na str. 2, odst.II,bod c. A pokud nebude vyplněno, nemám co vyžadovat, protože nevím co a od koho, jelikož nemohu nic ověřit. Když mi sami něco dodají, tak si to uschovám, ale to je asi tak vše, co pro to můžu udělat :-)
Daně nejsou jen o formulářích (zde špatně sestaveném formuláři), ale o tom, co musíte vyžadovat dle zákona. Zaměstnance se prostě musíte prokazatelně dotázat na manželku/manžela - časem se to bude muset řešit i v Prohlášení - prozatím to bude lidová umělecká tvořivost - tzn. nějaké prohlášení zaměstnance, že nemá zaměstnanou manželku, či nemá manželku, či manželka neuplatňuje DZ na děti apod. Odpovědnost (a dost velká) je na plátci daně a jeho účetní.
V tom se tedy mýlíte. Pokud chybí opora v zákoně a provázanost formulářů, tak není co řešit. A ta lidová tvořivost, jak tomu říkáte je jen jiný název pro byrokracii :-))) Je to podobné jako s těmi důchodci a jejich slevou před dvěma rokama. Taky jsem to těm lidem dávala navzdory všem varováním a vyhrožování a nakonec se ukázalo, že to bylo dobře.
V tom, že se zaměstnavatel musí "prokazatelně dotazovat" zaměstnance na něco, co není součástí prohlášení poplatníka. Nic takového mu zákon neukládá, tak kde jste to proboha vzala.Navíc odpovědnost leží na zaměstnanci, protože je to jeho "prohlášení" které vlastnoručně podepisuje a kde mimo jiné uvádí, že na uvedené děti neuplatňuje slevu nikdo jiný a také, že veškeré uvedené údaje jsou pravdivé a že si je vědom následků vyplývajících z uvedení nepravdivých informací !
Mám pocit, že formulář odpovídá požadavkům uvedeným § 38l ZDPH
(1) Nárok na nezdanitelnou část základu daně prokazuje poplatník plátci daně
(3) c) jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši,
A vloni bylo
c) jsou-li oba manželé zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele manželky (manžela), že nárok na daňové zvýhodnění současně neuplatňuje druhý z manželů,
Vloni že manžel (slevu) NEUPLATŇUJE,
letos na které děti druhý poplatník (slevu) UPLATŇUJE
To je pořád dokola. A vy víte, který váš zaměstnanec má manžela/druha/registrovaného partnera? A který s ním žije ve společné domácnosti? A který je někde zaměstnaný? A kde je zaměstnaný? Zaměstnanec vrátí nevyplněnou kolonku a co budete dělat vy? Budete mu volat? A potom si napíšete, že jste mu volala a on povídal....? To je přece nesmysl !
Právě o tom píši - zákon od letoška neukládá, že by mzdová účetní měla požadovat negativní potvrzení. Na druhou stranu z toho, co na tomto foru čtu vím, že pak úředník FÚ vyžaduje při kontrole potvrzení i v případech, kdy to zákon neukládá (viz. druh/družka do konce roku 2014)
Doufám, že mzdová účetní toho úředníka, který to vymyslel, mu odmítne dát "slevu" na děti a zdůvodní to nevyjasněností zákona.
Z RL sice můžu zjistit kdo jsou rodiče dítěte, ale nevím už, jestli spolu třeba druh/družka žijí ve společné domácnosti. Nebo jestli má manžel/ka zaměstnavatele. A když nebudu mít tyto údaje nikde napsané, tak je těžko můžu vyžadovat potvrdit,ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 1. 2015 13:26
Dobrý den, chci se zeptat, jestli už jste někdo byli na školení ohledně daní, konkrétně mě zajímá nový vzor (24) prohlášení poplatníka. Jde mi o to, že chybí kolonka pro uvedení manžela (partnera, druha) pokud děti uplatňuje náš zaměstnanec. A když není kam napsat tyto údaje, nemám ani důvod chtít nějaké potvrzení, jelikož není od koho. Zajímalo by mě, jak to vykládají "odborníci" Já jdu na školení až později, ale lidi se mě ptají už teď a tak bych to ráda věděla dříve.
Díky za odpověď.