Silniční daň

• (neregistrovaný)

11. 1. 2015 12:44

prosím jak to mám udělat.jsem starobní důchodce,OSVČ vedl.činnost,pro letošní rok to vypadalo že si nebudeme moci uplatnit slevu na poplatníka a tak jsem se přihlásil k silniční dani,abych si mohl uplatnit paušál na auto. Tu jsem platil, nakonec se ukázalo, že si slevu můžeme uplatnit a já vůbec nepotřebuji uplatnit paušál na auto. Mohu požádat o vrácení silniční daně v daňovém přiznání? o celou částku? děkuji Jirka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2015 12:58

Lenka28 (neregistrovaný)

Re: silniční daň
      Silniční daň nemá s paušálem nic společného. Tu musíte platit, pokud používáte auto k ekonomické činnosti, vždy.

• 11. 1. 2015 13:06

J.. (neregistrovaný)

to já vím, ale žádné doklady od pohonných hmot nemám, auto jsem vůbec nepoužíval,já jsem si myslel, že budu muset prokazovat skutečné výdaje, a teď vidím,že můžu zase uplatnit výdaje procentem a uplatnit si slevu na dani.

• 11. 1. 2015 18:15

Lina

xxxxxxxx
      Navazuji na předchozí odpověď, která je jistě správná, ale
      mám za to, že by stačilo na FÚ dát Vaše prohlášení, že Vám za rok 2014 nevznikla povinnost k dani silniční a požádat o vrácení vzniklého přeplatku nebo vyplnit přiznání k dani silniční (taky do 31.1.2014) s tím, že tam vypočtete přeplatek a požádáte si o jeho vrácení (to by asi bylo elegantnější). Vycházím z Vašeho sdělení, že jste auto pro podnikání nepoužil :-) Hezký večer.

• 11. 1. 2015 21:41

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Zaplatil jste zálohy na celý rok dopředu? Nebo jste platil čtvrtletně?
      FÚ bude divné, proč jste platil zálohy, když jste vozidlo nepoužíval pro ekonomickou činnost a nebyl tak důvodu pro placení záloh.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).