Re: Potvrzení zaměstnavatele druhého z p
Pokud uplatňují oba dva, tak potvrzení navzájem jak mají rozdělené děti.
Pokud poplatník neuplatňuje žádné dítě, tak je mi k ničemu potvrzení, že ten druhý uplatňuje. To je jejich věc. Nemusí uplatňovat děti žádný z nich.
A pokud poplatník uplatňuje všechny děti, potřebuji potvrzení, že druhý poplatník neuplatňuje žádné dítě, které mají společné., (jinak může ten druhý uplatňovat dítě, které je "jen jeho").
A toto potvrzení nemáte vůbec z minulých let?
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/novinky/2015/danove-zvyhodneni-v-roce-2015-5600
Náležitosti Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění
Jsou-li poplatníci vyživující dítě (děti) v rámci jedné společně hospodařící domácnosti oba zaměstnaní, podle § 38l odst. 3 písm. c) ZDP nárok na daňové zvýhodnění musí prokázat plátci daně potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém zaměstnavatel uvede jméno, příjmení, rodné číslo dítěte, v jaké výši poplatník na toto dítě uplatňuje nárok na daňové zvýhodnění (resp. že ho neuplatňuje) a od kterého měsíce.
Potvrzení platí trvale do doby, než dojde ke změně rozhodných skutečností. Znovu musí toto potvrzení poplatníci předložit v případě, že dojde ke změně v počtu vyživovaných dětí, v důsledku kterého se bude měnit výše daňového zvýhodnění uplatňovaná na další dítě (děti).
>>
>>>
>>>Jenže, který § mám ukázat zaměstnanci (který
>>>uplatňuje
>>>všechny děti), když po něm chci potvrzení, že
>>>manželka
>>>neuplatňuje žádné dítě?
>>>Z odstavce 3 písmeno c) ? Tam také slůvko
>>>"neuplatňuje" není.
>>
>>A toto potvrzení nemáte vůbec z minulých
>>let?
V minulých letech bylo jiné znění zákona a potvrzení se třeba od druha/družky ze zákona nevyžadovalo.
>Ještě mu můžete ukázat toto potvrzení a text
>dole
>http://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5556_1.pdf
Do konce minulého roku znění ZDP § 38l / 3 / c
c) jsou-li oba manželé zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele manželky (manžela), že nárok na daňové zvýhodnění současně neuplatňuje druhý z manželů,
A dnes?
c) jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši,
Ptám se, podle čeho má mzdová účetní vyžadovat Potvrzení zaměstnavatele druhého poplatníka, když druhý poplatník daňové zvýhodnění na děti vůbec neuplatňuje?
Protože v ZDP § 38l / 3 / c se uvádí "druhý z poplatníků uplatňuje"
A co když zaměstnavatel druhého poplatníka Vám pošle zpátky jen čumkartu, že o žádných "předvyplněných" dětech neví. A že zaměstnanec u nich nic nevyplnil, žádné Prohlášení nepodepsal.
Což se, zejména u partnerů s více zaměstnavateli, stát lehce může.
To může, ale tohle mě zrovna netrápí, já netrvám na svém předepsaném papíru, buď přinese nově vyplněný, nebo žádný, nebo jen nepsáno, že neuplatňuje, nebo že nepodepsal, nebo vůbec nic, zkrátka podle konkrétní situace daného člověka to bude řešit dál.
Ale co mě třeba napadá, co se může stát, když si oba rodiče podepíší ve stejnou dobu a označí každý svoje dítě, vyšším pořadím,
vyžádá si potvrzení a po výměně mzdovky zjistí, že si oba napsali třeba 2. pořadí :-)
Bohužel zase předělali zákon a stojí to všechno na slovíčkách :-(
Na tiskopisu z finanční správy je text:
V souladu s § 38l odst. 3 písm. c) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“) p o t v r z u j i,že poplatník
uplatňuje/neuplatňuje u výše uvedeného plátce daně daňové zvýhodnění na níže uvedené vyživované děti poplatníkem, žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti: ....
Když se zaměstnanec zasekne a chce vidět § v Zákonu o daních z příjmů kde je uvedeno, že musí doložit Potvrzení zaměstnavatele druhého poplatníka, nezajímají ho informace v nepovinném tiskopisu, který bude zaměstnavatel vyplňovat, co mu má mzdová účetní ukázat?
>>>>>>c) jsou-li oba manželé zaměstnaní, potvrzením od
>>>>>>zaměstnavatele manželky (manžela), že nárok na daňové
>>>>>>zvýhodnění současně neuplatňuje druhý z manželů,
>>>>>>
>>>>>>A dnes?
>>>>>>c) jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné
>>>>>>společně
>>>>>>hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od
>>>>>>zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce
>>>>>>daně
>>>>>>uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje
>>>>>>daňové zvýhodnění a v jaké výši,
>>>>>>
>>>>>>Ptám se, podle čeho má mzdová účetní vyžadovat
>>>>>>Potvrzení zaměstnavatele druhého poplatníka, když
>>>>>>druhý
>>>>>>poplatník daňové zvýhodnění na děti vůbec
>>>>>>neuplatňuje?
>>>>>>Protože v ZDP § 38l / 3 / c se uvádí "druhý z
>>>>>>poplatníků uplatňuje"
>>>>>>
>>>>>
>>>>>Bohužel zase předělali zákon a stojí to všechno na
>>>>>slovíčkách :-(
>>>>>
>>>>>Na tiskopisu z finanční správy je text:
>>>>>V souladu s § 38l odst. 3 písm. c) zákona č. 586/1992
>>>>>Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
>>>>>(dále jen „zákon“) p o t v r z u j i,že poplatník
>>>>>uplatňuje/neuplatňuje u výše uvedeného plátce daně
>>>>>daňové zvýhodnění na níže uvedené vyživované děti
>>>>>poplatníkem, žijící s poplatníkem ve společně
>>>>>hospodařící
>>>>>domácnosti: ....
>>>>>
>>>>
>>>>Když se zaměstnanec zasekne a chce vidět § v Zákonu o
>>>>daních z příjmů kde je uvedeno, že musí doložit
>>>>Potvrzení zaměstnavatele druhého poplatníka,
>>>>nezajímají ho
>>>>informace v nepovinném tiskopisu, který bude
>>>>zaměstnavatel vyplňovat, co mu má mzdová účetní
>>>>ukázat?
>>>>
>>>Tak to Vám takové zaměstnance nezávidím. Já se
>>>domluvím vždy a to mám zaměstnanců 50 chlapů.
>>
>>Prosím, musí být nové potvrzení na tento rok, když
>>mám
>>z minulých let a k žádné změně nedochází? Děkuji
>
>Já nechávám potvrzení původní (když druhý z poplatníků
>neuplatňuje) a k žádné změně nedošlo. Mám potvrzení
>bez data platnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 1. 2015 8:18
Dobrý den,
prosím o pomoc už jsme se do toho nějak zamotala.
Naše zaměstnankyně má v domácnosti dvě děti do prohlášení pro rok 2015 uvedla že úlevu na děti neuplatňuje. Potvrdila jsem zaměstnankyni Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníku že úlevu neuplatňuje. Musí mi zaměstnankyně donést Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníku že její muž uplatňuje slevu. Někdo říká že musí oba manželé toto potvrzení mít i když neuplatňují a někdo říká že ne. Jak to prosím děláte vy.
Děkuji.