Re: OT: neschopenka v OL a ZP
osobní zkušenost: nepřihlašovala jsem zce u ZP v OL, protože to je povinnost zce a ZP chtěly tvrdošíjně, aby je z-tel přihlašoval, vytrvala jsem a zce jsem posílala na OSSZ, protože už jsem nebyla plátcem nemocenského, tak oni nosili potvrzení z OSSZ na ZP. a říkala jsem si, jak pěkně dodržuji zákon, že nebudu dělat to, co nemusím a co je povinnost jiného. Nu i padla kosa na kámen, onemocněla jsem v OL a nastaly problémy a tím, že jsem bydlela 50 km od OSSZ, kde bych se měla přihlásit jako nemoc v OL, už to byl problém v neschopnosti zajet do vzdáleného místa. Tak poštou, ale OSSZ dala jiné potvrzení než požadovala ZP, tak to proběhlo asi 2x a mírná jak ovečka jsem poprosila bývalého z-tele, zda by mě přece jen nepřihlásil v OL, který tak učinil a měla jsem pokoj :) takže o tom vím už své ...
Re: OT: neschopenka v OL a ZP
Ale ZP postupovala přesně podle zákona, platba státu je při pobírání nemocenských dávek, ne při pracovní neschopnosti (kdo má PN nemusí ještě nutně pobírat nemocenské dávky). Sama jsme to tady v minulosti několikrát psala, že nestačí doložit PN, ale že se musí doložit potvrzení OSSZ, že se vyplácejí dávky.
O – Osoby s trvalým pobytem na území ČR, příjemci dávek nemocenského pojištění, za které není plátcem pojistného zaměstnavatel ani (z jiného důvodu) stát, které neplatí pojistné ani jako osoby samostatně výdělečně činné
Jde osoby s trvalým pobytem na území ČR, které po ukončení zaměstnání nemají již žádný příjem z jiného zaměstnání ani ze samostatné výdělečné činnosti, ani za ně neplatí pojistné stát z jiného důvodu, které pobírají dávky nemocenského pojištění zaměstnanců, protože onemocněly ještě v průběhu zaměstnání nebo po ukončení zaměstnání v ochranné lhůtě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 1. 2015 12:15
Dobrý den, nedá mi to a musím se s vámi podělit o dnešní zkušenost se zdravotní pojišťovnou. Zaměstnankyni, která onemocněla v OL jsem poslala, aby na svoji ZP s neschopenkou nahlásila nemoc v OL, že je za ni plátcem pojistného stát. Z pojišťovny mi vzápětí volali, že jim neschopenka nestačí, pro ně prý není žádným dokladem, takže buď paní přihlásím já jako zaměstnavatel nebo jim bude muset od sociálky přinést potvrzení o tom, od kdy do kdy pobírala nemocenskou. Setkali jste se někdy někdo s takovým výmyslem? Docela mě to rozčílilo, připadá mi to ze strany VZP jako zbytečná byrokracie.