Výstavba RD a provozovny - DPH

• (neregistrovaný)

17. 1. 2015 23:40

Dobrý večer,
    už jsem přečetla množství diskuzí, přesto ještě nemám zřejmě úplně jasno. Budu Vám moc vděčna, když mi pomůžete objasnit tento problém.
    OSVČ vede daňovou evidenci, je plátce DPH. Začal stavět dům, kde bude i provozovna. Kolaudace bude až tak za rok. Dle projektu je to 60 x 40 % (bydlení x provozovna).
    Dům staví jak svépomoci, tak s firmou (zedník, bagrista, aj. dle potřeby). Jak naložit s DPH za nákup materiálu, za zedníka, bagristu? U všech nákupů hradil DPH. Předpokládám, že vše rozdělím 60x40, jak ZD, tak DPH. Těch 40 % zahrnu do řádku 41 DP k DPH, a to nejdříve v období nákupu materiálu, aj. Samozřejmě vždy zaúčtuji nákupy v daň.evidenci jako výdaje na nákup investičního majetku (nebo režie?) a to v celé částce (budu hlídat přesnou cenu kvůli ocenění a následnému zahrnutí do majetku - po kolaudaci).
    DPH z takto pořízeného budoucího majetku lze uplatnit do 3 let od DUZP, takže mohu uplatnit i v jiných následujících měsících?
    Jedná se o majetek vytvořený vlastní činnosti, i když je tam i jiný dodavatel služeb? (zedník, aj.). Když bude režim PDP, pak pokrátím 60x40?
    Pokud mi nákupy vstoupí do výdajů ovlivňující ZD (pokud bude účtováno jako režie), pak upravím hospodářský výsledek.
    Zapomněla jsem ještě na něco?
    Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).