Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 1. 2015 23:40
Dobrý večer,
už jsem přečetla množství diskuzí, přesto ještě nemám zřejmě úplně jasno. Budu Vám moc vděčna, když mi pomůžete objasnit tento problém.
OSVČ vede daňovou evidenci, je plátce DPH. Začal stavět dům, kde bude i provozovna. Kolaudace bude až tak za rok. Dle projektu je to 60 x 40 % (bydlení x provozovna).
Dům staví jak svépomoci, tak s firmou (zedník, bagrista, aj. dle potřeby). Jak naložit s DPH za nákup materiálu, za zedníka, bagristu? U všech nákupů hradil DPH. Předpokládám, že vše rozdělím 60x40, jak ZD, tak DPH. Těch 40 % zahrnu do řádku 41 DP k DPH, a to nejdříve v období nákupu materiálu, aj. Samozřejmě vždy zaúčtuji nákupy v daň.evidenci jako výdaje na nákup investičního majetku (nebo režie?) a to v celé částce (budu hlídat přesnou cenu kvůli ocenění a následnému zahrnutí do majetku - po kolaudaci).
DPH z takto pořízeného budoucího majetku lze uplatnit do 3 let od DUZP, takže mohu uplatnit i v jiných následujících měsících?
Jedná se o majetek vytvořený vlastní činnosti, i když je tam i jiný dodavatel služeb? (zedník, aj.). Když bude režim PDP, pak pokrátím 60x40?
Pokud mi nákupy vstoupí do výdajů ovlivňující ZD (pokud bude účtováno jako režie), pak upravím hospodářský výsledek.
Zapomněla jsem ještě na něco?
Moc děkuji.