Právo vyplatit částku za prodané zboží

• (neregistrovaný)

21. 1. 2015 10:30

Někdy v roce 2010 jsem do jednoho obchodu dodal 24ks autorských šperků, které si vzali do komise. Po roce prodali 4ks, které jsem hned vyfakturoval (2011). Nemáme mezi sebou žádnou komisionářskou smlouvu, komunikace ustala a vzhledem k tomu, že prodej u nich nebyl moc velký, nějak mi jejich obchod zapadl v agendě a další prodej jsem po roce a dalších neprověřoval, obchod mě také o uskutečněném prodeji od té doby už neinformoval. Teď jsem zpětně prověřoval, jak na tom s prodejem jsou a sdělili mi, že jim zůstaly na skladě 2ks. Takže prej mohu vyfakturovat 18ks, ale chtěli slevu. Vyfakturoval jsem tedy 18ks, ale bez slevy (nenaznal jsem, z jakého důvodu bych měl slevu poskytnout).
    Slečna ale na mě vyběhla, že na fakturaci nemám nárok, protože lhůta na fakturaci je 3 roky a tudíž nárok na proplacení prodaných kusů je promlčen. Já ale nevím, jestli ty šperky prodali v r. 2011, 2012 nebo kdy. Je to tedy tak, že pokud já obchod pravidelně nekontaktuji, jestli něco prodal a obchod mě nevyzve k vystavení faktury za prodané zboží, můj nárok na proplacení prodaného zboží po určité době zaniká? (Pozn.: zatím nevíme, kdy přesně zboží postupně prodali, víme jen, kdy jsem zboží do obchodu doručil - ano, před více než třemi lety)
    No a aby to bylo ještě trochu sci-fi, tak mi následně slečna poslala fakturu odpovídající mé fakturované částce za uskutečněný prodej, nadepsanou "pronájem skladových prostor za období roku 2012 až 2014", tedy že chce proplatit uskladnění šperků, které stáhla z prodeje, o čemž mě rovněž neinformovala.

Pozn.: v galeriích je běžné, že prodej funguje na principu komise a autor dostane zaplaceno až po uskutečnění prodeje. Což se někdy uskuteční i po 5 a více letech. A je na přirozené komunikaci mezi námi informovat autora, že dílo prodali, taková je mezi námi zvyklost.

Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).