Re: DPH datovkou cizího člověka
Podávám běžně přiznání i přehled pro OSSZ a VZP z mojí datové schránky mého známého hostinského. Musela jsem dát na tyto instituce PLNOU MOC /neověřenou/.
Pokud má vaše externí účetní zpřístupněnou svou DS, může na základě vaší plné moci (vymezit k čemu ji zplnomocňujete) DORUČIT přiznání k DPH přes svou DS, ale elektronicky byste musel podepsat vy, účetní by vám dělala jen "pošťáka", nestala by se zmocněncem dle DŘ §27. A vy máte el. podpis? zřejmě ne.
Jednodušší a bez problémů pro obě strany, mi přijde podat DP k DPH prostřednictvím aplikace EPO a do 5ti dnů podat vámi podepsané Potvrzení o podání.
Jsem účetní s vlastní DS a řada mých klientů živnostníků mi už dávno dala plné moci k tomu, abych odesílala jejich podání ze své datovky. Tu plnou moc - originál podepsanou a neověřenou - jsme nejprve doručili na příslušné úřady a od té doby léta posílám datové zprávy za své klienty - vše ke spokojenosti klientů, úřadů i mě :-) Posílám tak veškerá přiznání či žádosti na berňáky, komunikuji se SSZ a zdr.poj.
>>>>>
>>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>>děkuji všem. Když tedy zplnomocním svou účetní, tak
>>>>>>>>můžu? Dal bych jí jen povolení o zasílání
>>>>>>>>elektronických
>>>>>>>>zpráv na FU. Děkuji
>>>>>>>
>>>>>>>Pokud má vaše externí účetní zpřístupněnou svou DS,
>>>>>>>může na základě vaší plné moci (vymezit k čemu ji
>>>>>>Jsem účetní s vlastní DS a řada mých klientů
>>>>>>živnostníků mi už dávno dala plné moci k tomu, abych
>>>>>>odesílala
>>>>>>jejich podání ze své datovky. Tu plnou moc - originál
>>>>>>podepsanou a neověřenou - jsme nejprve doručili na
>>>>>>příslušné úřady a od té doby léta posílám datové
>>>>>>zprávy
>>>>>>za své klienty - vše ke spokojenosti klientů, úřadů i
>>>>>>mě :-) Posílám tak veškerá přiznání či žádosti na
>>>>>>berňáky, komunikuji se SSZ a zdr.poj.
>>>>>
>>>>>A soubory jsou v pdf. podepsané klientem, nebo xml. s
>>>>>el.podpisem klienta?
>>>>
>>>>Soubory generuji sama z účetních programů v XML a
>>>>posílám je rovnou ze své datovky. Žádný el.podpis
>>>>klienta
>>>>ani můj už potřeba není. Tou papírovou plnou mocí
>>>>kdysi danou na úřady vlastně zplnomocnil k "podpisu"
>>>>mě,
>>>>což činím tak, že podávám ze své datovky. To stačí.
>>>
>>>Takže máte plnou moc jak na podání dokumentů, tak i
>>>pro podpisy dokumentů?
>>Ano.
>Přesně tak, jak popisuje Eva M. a jak jsem psala
>shora. Pro podnikatele alespoň ty moje, je to maximálně
>pohodlné, mám u nich maximální důvěru až dokonce tak, že
>mám přístup k jejich účtu a provádím veškeré platby.
Ano, to, jak to popisujete bych nikdy nechtěla.
Odpovídat za odvedení všech plateb a mít přístup k účtu klienta je velmi zavazující, navíc to funguje jen do doby, než dojde k nějakému rozporu.
Razím heslo, odpovědnost vůči klientovi, ale ne za klienta.
Maximální důvěra je fajn :-) Pro všechny své klienty mám plnou moc ke komunikaci s úřady (datovkou i jinak), takže všechna přiznání skutečně mohu podávat já, jen si to emailem odsouhlasíme s klientem, že toto je konečný stav. Ale o zadávání plateb z jejich účtů moc nestojím, je to velká zodpovědnost a možnost chyby. Za optimální považuji -pokud jde o banku - mít přístup k nahlížení, ale příkazy ať si podávají sami. Ale to už stáčíme diskuzi někam jinam, takže končím ;-) Hezký den!
Takže co z toho pro tazatele pana Pavla65 vyplývá?
Že i když zplnomocní svoji účetní k podávání přiznání, tak se stejně el.podpisu pod svá přiznání nevyhne. Z účetní bude vlastně jen "pošťák" - nositel obálky a přiznání stejně bude muset podepsat podnikatel.
Že pokud si jeho účetní přečetla a zvážila důsledky NOZ §5 a § 2950, tak je malá pravděpodobnost, že přistoupí na odpovědnost, která je spojena s podpisem na přiznání klienta. Protože při chybě ji žádná pojistka pro účetní "na blbost" neochrání a ručí za chybu celým svým majetkem. Není žádnou pojistkou chráněna tak, jako jsou např. daňoví poradci.
Je podnikatel ochotný zaplatit navíc za tuto odpovědnost, kterou na svoji účetní přenese? A je ona ochotna tuto odpovědnost převzít, se všemi důsledky?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 1. 2015 16:01
Dobrý den,
prosím, jsem fyzická osoba, podnikatel, bez datové schránky. Myslíte, že můžu zaslat přiznání k dph přes jiného podnikatele?
Děkuji všem