Re: Kontrola OSSZ - nákladové účty mezd
Já dávám mzdu jednatele na 522, tisknu jim 521 a 522, dále 336. Na OSSZ jsou taky jen lidi, nemusíte mít obavy. Zatím jsem se nesetkala s nikým, kdo by se tam nedomluvil. Ale je to všechno o lidech. Já tam jdu 5.2. Tak ať nám to dobře dopadne.
Re: Kontrola OSSZ - nákladové účty mezd
Vy ale neúčtujete o odměně jednatele, kterou by dostával na základě jednatelské smlouvy uzavřené dle ZOK, ale o mzdě vedoucího výroby, kterou dostává na základě uzavřené pracovně-právní smlouvy. Takže 521
Teď bych to již asi nechala být, ale doporučuji od nového roku účtovat správně. A nejde vůbec o sociálku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 1. 2015 16:16
Dobrý den,
prosím Vás, čeká mě kontrola na OSSZ a chtějí vidět i nákladové účty mezd. Já si ale nejsem jistá účtováním u jednatele, který je zároveň společníkem a zaměstnancem. Má pouze pracovní smlouvu jako vedoucí výroby a za jednatele ani společníka nemá žádnou odměnu.
Na jaký účet bych měla účtovat jeho mzdu a odvody? Jako ostatní zaměstnance nebo jako společníka? Jestliže v POHODĚ mám v personalistice zatrhnutou kolonku "společník zaměstnavatele", automaticky se mi píší náklady a odvody na společníka, ale on má jen mzdu, tudíž bych ho logicky účtovala dohromady se všemi zaměstnanci. Co je správné?
A jak to bude vypadat v ELDP? Tam bych ho měla mít jako 1++, protože od r. 2014 se "S" již nepoužívá?
Děkuji za radu. Jsem z nich nervózní a už se v tom motám.