Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 1. 2015 18:42
Dobrý den,
už mi z toho asi houká - mám hlavu kolem.
Dělám mzdové účetnictví 1. rok a hned co jsem nastoupila a převzala mzdy mi zamotali hlavu starobní důchodci a jejich znovu umožnění slevy na poplatníka. Máme ve firmě 3 pracující důchodce - jeden má prac.smlouvu a dva na DPČ. Všichni 3 měli podepsané Prohlášení s tím, že neuplatňují slevu na poplatníka a v srpnu všichni tři napsali do změn, že od srpna chtějí uplatňovat slevu. V září jsem převzala mzdy. Vím, že když si požádají o roční zúčtování, což už dva z nich udělali, udělám roční zúčtování a uplatním slevu na poplatníka celou, nepokrácenou.
A teď tápu - co roční vyúčtování? Tam se mi to taky nějak promítne? Už jsem z toho jelen! V zúčtování zaměstnancům vrátím daně (díky slevě na poplatníka) a do vyúčtování mi toto vůbec nevstoupí? Pořád kombinuji zúčtování s vyúčtováním, ale to je asi špatně, že!? Jedno s druhým nesouvisí, nebo jo!?
Asi je to hloupá otázka, ale skutečně si s tím nevím rady.
Děkuji moc za odpověď!!!
Hezký zbytek víkendu.