Re: Zaměstnanec i živnost - prosím o rad
Kdy jste se živností začal? Po zahájení se přihlásíte k dani z příjmu na FU, Na sociálku - tam uvedete, že jste zaměstnaný a chcete být OSVČ vedlejší - první rok neplatíte nic. Zdravotní pojišťovna - pokud odvádíte minimum ze zaměstnání, tak také neplatíte zálohy. Do konce března zpracujete DP a přehledy na sociálku a zdrav. pojišťovnu. Podle výdělku z podnikání zaplatíte zdravotní a sociální pojištění a vypočítáte zálohy na příští rok a zas podle výdělku, buď musíte platit zálohy na sociální. Na zdravotní byste teoreticky, pokud jste zaměstnaný nemusel. Není to zas tak úplně jednoduché :-(
Děkuji vám za radu. Vím, že to není jednoduché a obzvlášť, když je to pak počítáno až z roku zpětně. Proto prosím ještě o radu, kolik si můžu za rok 2015 vydělat na živnost, abych neplatil pojistné nebo nějaké minimální? Snad mi rozumíte, nechci moc odvádět, když už odvádím ze zaměstnání.
Dobře - srozumitelně napsané.
Ještě jedna rada tazateli: Když nechcete státu platit desátky, tak buď nepodnikejte, anebo se s tím smiřte. Já si v práci vydělám 120000,- hrubého ročně. Z podnikání mám příjem po odpočtu výdajů cca 180000,-. Z toho zaplatím státu cca 50000,- za rok na dani a pojistném. Je to hodně, ale co mi zbývá, když mě zaměstnání neuživí?
Z toho, že jste zaměstnaný také platíte státu strašné peníze a chcete po zaměstnavateli méně na výplatu jen proto, abyste "moc neplatil" ????
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 1. 2015 9:24
Prosím vás, když jsem zaměstnanec a zároveň mám živnost, poradíte mi s placením daní, ZP, SP...... Ze zaměstnání se mi vše bude odvádět, ale jak je to s živností? Musím platit nějaká minima? Nebo jinak řečeno, jaké je maximum výdělku za celý rok, kde bych pak musel odvádět. Je to tak, že se daní až za celý rok 2015? Nebpo musím platit něco předem a kde? Děkuji moc.
Radek