Potvrzení druhého z poplatníků

• (neregistrovaný)

27. 1. 2015 21:58

Dobrý den,už jsem pročetla stovky článků a obvolala hodně fin. úřadů a nikde neporadili.Můj muž pracuje v Německu u německé firmy a daně odvádí také tam.Každoročně si prostřednictvím daňové poradkyně nechává řádně vypočítat německé daňové přiznání.Letos chce po mě moje mzdová účetní,aby jí manžel přinesl z německa potvrzené Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění.Německá účetní českému formuláři nerozumí a odmítá jej potvrdit.V němčitě formulář neexistuje.Moje otázka tedy zní: Je vůbec můj manžel poplatník,pokud v Čechách nemá žádný příjem a tudíž žádné daně neplatí? Je nutné předkládat výše jmenované potvrzení potvrzené zahraničním zaměstnavatelem na to,abych já mohla u svého českého zaměstnavatele uplatnit slevu na děti?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2015 22:47

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: potvrzení druhého z poplatníků
      Zkusila bych napsat dotaz autorkám článku, zda by byly nezávazně ochotny pomoci.
      http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d48000v59440-danove-zvyhodneni-v-roce-2015/
      K § 38k odst. 4 písm. c) a d) ZDP
      bod b) ...současně předložit zaměstnavateli Potvrzení od zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění... To platí pouze tehdy, pokud bude druhý z poplatníků vyživující děti v téže společně hospodařící domácnosti zaměstnán a nikoliv za okolností, že bude uplatňovat daňové zvýhodnění až po uplynutí roku v daňovém přiznání, nebo bude evidován na Úřadu práce, nebo bude zaměstnaný v zahraničí, apod.

• 27. 1. 2015 23:30

Vlasta Farská (neregistrovaný)

Moc děkuji,příslušnou část paragrafu si vytisknu a půjdu s tím na mzdovku.

• 28. 1. 2015 0:31

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

>>>Dobrý den,už jsem pročetla stovky článků a obvolala
      >>>hodně fin. úřadů a nikde neporadili.Můj muž pracuje v
      >>>Německu u německé firmy a daně odvádí také
      >>>tam.Každoročně si prostřednictvím daňové poradkyně
      >>>nechává řádně
      >>>vypočítat německé daňové přiznání.Letos chce po mě
      >>>moje
      >>>mzdová účetní,aby jí manžel přinesl z německa
      >>>potvrzené Potvrzení zaměstnavatele druhého z
      >>>poplatníků pro
      >>>uplatnění nároku na daňové zvýhodnění.Německá účetní
      >>>českému formuláři nerozumí a odmítá jej potvrdit.V
      >>>němčitě formulář neexistuje.Moje otázka tedy zní: Je
      >>>vůbec
      >>>můj manžel poplatník,pokud v Čechách nemá žádný
      >>>příjem
      >>>a tudíž žádné daně neplatí? Je nutné předkládat výše
      >>>jmenované potvrzení potvrzené zahraničním
      >>>zaměstnavatelem na to,abych já mohla u svého českého
      >>>zaměstnavatele
      >>>uplatnit slevu na děti?
      >>
      >>Zkusila bych napsat dotaz autorkám článku, zda by
      >>byly
      >>nezávazně ochotny
      >>pomoci.
      >>
      >>http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d48000v59440-danove-zvyhodneni-v-roce-2015/

>Moc děkuji,příslušnou část paragrafu si vytisknu a
      >půjdu s tím na mzdovku.

§ 38k odst. 4 písm. c) a d) ZDP Vám nepomůže, protože dále se v zákonu § 38l odstavec 3) písmeno c) uvádí
      "jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši,"

Spíš se zeptejte své mzdové účetní, jak by mohl člověk, pracující v zahraničí u zahraniční firmy uplatňovat u svého zahraničního zaměstnavatele daňové zvýhodnění podle českých zákonů.

A určitě bych napsala dotaz do této poradny:
      http://www.adar.cz/online-poradna

• 28. 1. 2015 15:57

Vlasta Farská (neregistrovaný)

I vám děkuji za radu,do poradny jsem dotaz napsala

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).