Výdaje při dodanění pohledávek

• 28. 1. 2015 15:21

Dobrý den, prosím o konzultaci. OSVČ se rozhodla přejít v roce 2014 z původně uplatňovaných výdajů % z příjmů na skutečné výdaje. Musí dodanit pohledávku z roku 2013 ve výši asi 100 tis. Kč. Může k ní v dodatečném DP za rok 2013 uplatnit svých 60% výdajů? Klasicky v příloze č.1? Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 1. 2015 10:56

v.e.n.d.y.

Alen1,daňoví poradci prosím!
      Tak jsem hledala všude možně a vypadá to, že zdaní hezky celých 100 tisíc, protože upravujeme základ daně a ne PŘÍJMY, ke kterým by šlo uplatnit 60% výdajů. Prosím daňové poradce, našla jsem informace správně? Moc děkuji!

• 29. 1. 2015 15:13

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Alen1,daňoví poradci prosím!
      Vše, co jsem za články a názory ostatních k tomu našla
      ...................
      http://ohrozeny.podnikatel.cz/clanky/jak-na-prechod-z-pausalnich-na-skutecne-vydaje/

Příklad: Rád bych uplatnil v letošním roce skutečné náklady. V loni jsem měl ale neuhrazené faktury cca 1 milion korun, které byly v roce 2012 uhrazeny a nebyly tedy součástí daňového přiznání za rok 2011. Mohu v tomto dodatečném daňovém přiznání na částku 1 milion korun uplatnit 60procentní paušální výdaje, které bych standardně využil v roce 2011?

V tomto případě se bude dodaňovat uvedený milion korun, tj. celá výše pohledávek. K dodaněným pohledávkám se výdaje bohužel neuplatní (uplatňují se pouze k příjmům, ne k úpravě daňového základu).
      ................
      http://www.ucet-servis.cz/upload/2015/danovy-bulletin-2015-1-dan-z-prijmu.pdf
      Informace pod "Výdajové paušály zastropovány"
      ................

+ pár dalších, ale všechny se shodují v tom, že "dodanit" celou pohledávku.

• 29. 1. 2015 17:44

Brabec František (neregistrovaný)

Já jsem tu před časem nadhodil opačný názor - "základ daně se UPRAVÍ o hodnotu pohledávek" .... proč by UPRAVÍ nemohlo znamenat navýší o 40%, když příjem z její úhrady by se takto danil.
      Bil jsem tu za to hodně bit, uznávám, že v zákoně to není, jediným spojencem budiž logika. A možná správní soudy, když to někdo zkusí dotáhnout až k nim (já sám jsem neměl příležitost, kdy by to "stálo za to").
      Nás už před 18 lety na VŠE učili dle mého trapný, ale asi jediný relativně jistý postup - pohledávku k 31.12.2013 komukoli prodat za nominále. Jenže to se špatně dělá s ročním odstupem, byť oznámení věřiteli na účinnost postoupení nemá vliv ..

• 29. 1. 2015 19:46

xx (neregistrovaný)

Je třeba si neustále opakovat "v daních logika neplatí".
      § 23/8 ZDP je o úpravách daně, ne o příjmech, ze kterých by šel uplatnit výdaj % z příjmů. Dodaňuje se nominální hodnoty pohledávky bez DPH.

• 30. 1. 2015 0:22

Brabec František (neregistrovaný)

Souhlasím a jsem si vědom, že jsem v menšině. Ale nadějí mě naplňuje, že Nejvyšší správní i Ústavní soud už několikrát šly přímo proti textu zákona (promlčení lhůty, danění kurzových rozdílů). Proč by se výraz "se upraví .. o hodnotu pohledávek" musel nutně vykládat "se zvýší o ", když výsledek přináší velmi výraznou nerovnost?

• 31. 1. 2015 19:45

Vladimír 2

>>>>>>Dobrý den, prosím o konzultaci. OSVČ se rozhodla
      >>>>>>přejít v roce 2014 z původně uplatňovaných výdajů % z
      >>>>>>příjmů na skutečné výdaje. Musí dodanit pohledávku z
      >>>>>>roku
      >>>>>>2013 ve výši asi 100 tis. Kč. Může k ní v dodatečném
      >>>>>>DP
      >>>>>>za rok 2013 uplatnit svých 60% výdajů? Klasicky v
      >>>>>>příloze č.1? Děkuji za odpovědi.
      >>>>+ pár dalších, ale všechny se shodují v tom, že
      >>>>"dodanit" celou pohledávku.
      >>>>
      >>>>

>>Je třeba si neustále opakovat "v daních logika
      >>neplatí".
      >>§ 23/8 ZDP je o úpravách daně, ne o příjmech, ze
      >>kterých by šel uplatnit výdaj % z příjmů. Dodaňuje se
      >>nominální hodnoty pohledávky bez DPH.
      >Souhlasím a jsem si vědom, že jsem v menšině. Ale
      >nadějí mě naplňuje, že Nejvyšší správní i Ústavní soud už
      >několikrát šly přímo proti textu zákona (promlčení
      >lhůty, danění kurzových rozdílů). Proč by se výraz "se
      >upraví .. o hodnotu pohledávek" musel nutně vykládat "se
      >zvýší o ", když výsledek přináší velmi výraznou
      >nerovnost?
      Protože dle §23 odst.1:
      (1) Základem daně je rozdíl, o který příjmy, s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně, a příjmů osvobozených od daně, převyšují výdaje (náklady), a to při respektování jejich věcné a časové souvislosti v daném zdaňovacím období; r o z d í l se u p r a v í podle tohoto zákona. XXXXXXXXXXXXXXXXXX

(8) V ý s l e d e k hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji, z něhož se vychází pro zjištění základu daně za zdaňovací období (část zdaňovacího období) předcházející dni ukončení činnosti, ze které plyne příjem ze samostatné činnosti, ukončení nájmu nebo zahájení likvidace, s e u p r a v í

Bohužel, dle uvedených textů zákona jasně vyplývá to, že je to nutně chápat (i nutně vykládat) že základ daně dle §1 se zvyšuje!
      Za výše uvedený váš názor budete "bit" nejen zde ale i na každém berňáku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).