Re: Daňové přiznání za zaměstnance
Bohužel, vaše účetní má pravdu. Vaše odměna od r.2014 byla daněna zálohovou daní, takže jste v 1 měsíci měl současně 2 zaměstnavatele, u kterých jste měl příjmy daněné zálohovou daní, a v tom případě vám nemůže zaměstnavatel udělat roční zúčtování daní, ale jste povinen si podat daňové přiznání sám. Nebojte se, není to nic těžkého, jste vysokoškolák, to zvládnete. Můžete ho vyplňovat na nějakém interaktivním formuláři, kde se vám všechno sečte samo.
Vaše paní účetní má pravdu. Vzhledem k tomu, že jste měl souběžně dva příjmy za závislé činnost, podrobené zálohové dani, Vám zaměstnavatel nejen nemůže, ale ani nesmí udělat roční zúčtování daní. Jste povinen podat přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2014.
Zákon o daních z příjmů § 38g odstavec 2)
Dobrý večer, Vaše mzdovka má pravdu, skutečně Vám nemůže udělat roční zúčtování daně, protože máte souběžně dva příjmy zdaněné zálohovou daní, navíc ten druhý příjem (předseda mat. komise) je zdaněn zálohovou daní bez podepsaného Prohlášení (ani ho nemůžete podepsat, protože ho už máte podepsané u prvního zaměstnavatele) a v takovém případě jste POVINEN podat daňové přiznání - to, které podáváte přímo na Finančním úřadě. Ne, že můžete, ale jste povinen - § 38g odst. 2 zákona o daních z příjmů.
Vaše mzdovka rozhodně Vaše daňové přiznání nemá povinost zpracovat, z podstaty své práce ani nemůže - zkrátka to nejde.
Ale někdy mzdovka zaměstnancům pomůže s jeho vyplněním, zkrátka ukáže na kolonky, které je potřeba vyplnit, ale je to jen dobrá vůle mzdovky a nelze ji k tomu nutit. Rozhodně chápu, že má v současné době tolik práce, že by Vám ani dobrovolně a ve svém volném čase pomoct nestihla.
Máte několik možností - zkusíte vyplnit interaktivní formulář z netu, který má předdefinované vzorce výpočtu a velmi dobrou nápovědu a jako vysokoškolsky vzdělaný člověk byste si s ním (předpokládám) poradil, dále si můžete najmout daňového poradce nebo můžete do budoucna takovou "práci navíc" - tedy předsedu maturitní komise - odmítnout a nebudete si muset podávat DP.
>>>Šel jsem předat toto potvrzení naší
>>>účetní, aby mi to zahrnula do vyúčtování (daňového
>>>přiznání). Odmítla mne se slovy, že si budu muset
>>>podat sám
>>>daňové přiznání na finančním úřadě.
>>>Může to zaměstnavatel odmítnout? Nebo mám tuto
>>>povinnost já? A kdy má zaměstnanec povinnost podávat
>>>si
>>>daňové přiznání sám.Sám si to nechci zpracovávat,
>>>nejsem
>>>účetní abych to udělal levou zadní a jiné příjmy
>>>nemám,
>>>nepodnikám, nepronajímám pozemky atp. takže si myslím
>>>že je to povinností zaměstnavatele.
>>Dobrý večer, Vaše mzdovka má pravdu, skutečně Vám
>>nemůže udělat roční zúčtování daně, protože máte
>>souběžně
>>dva příjmy zdaněné zálohovou daní, navíc ten druhý
>>příjem (předseda mat. komise) je zdaněn zálohovou
>>daní
>>bez podepsaného Prohlášení (ani ho nemůžete podepsat,
>>protože ho už máte podepsané u prvního zaměstnavatele)
>>a
>>v takovém případě jste POVINEN podat daňové přiznání
>>-
>>to, které podáváte přímo na Finančním úřadě. Ne, že
>>můžete, ale jste povinen - § 38g odst. 2 zákona o
>>daních
>>z příjmů.
>>Vaše mzdovka rozhodně Vaše daňové přiznání nemá
>>povinost zpracovat, z podstaty své práce ani nemůže -
>>zkrátka to nejde.
>>Ale někdy mzdovka zaměstnancům pomůže s jeho
>>vyplněním, zkrátka ukáže na kolonky, které je potřeba
>>vyplnit,
>>ale je to jen dobrá vůle mzdovky a nelze ji k tomu
>>nutit. Rozhodně chápu, že má v současné době tolik
>>práce,
>>že by Vám ani dobrovolně a ve svém volném čase pomoct
>>nestihla.
>>Máte několik možností - zkusíte vyplnit interaktivní
>>formulář z netu, který má předdefinované vzorce
>>výpočtu
>>a velmi dobrou nápovědu a jako vysokoškolsky vzdělaný
>>člověk byste si s ním (předpokládám) poradil, dále si
>>můžete najmout daňového poradce nebo můžete do
>>budoucna takovou "práci navíc" - tedy předsedu
>>maturitní
>>komise - odmítnout a nebudete si muset podávat DP.
>
>Děkuji za informace.
Takových nás bude letos hodně!
Kdyby jsem to byla bývala věděla... Bohužel jsem to, že budu letos opět předsedkyně maturitní komise, už podepsala. Bohudík máme skvělou paní účetní, která nám všem učitelům u nás na škole, kterých se to týká, slíbila, že nám s vyplněním příslušného formuláře pomůže! Za těch pár korun mi rozhodně nestojí, abych se prokousávala všemi, pro mě tak vzdálenými, nuancemi v pojmenování jednotlivých účetních kategorií. No nevím, jak příští rok - budou muset na to předsedování přemluvit někoho jiného :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 2. 2015 19:54
Dobrý den, mám dotaz k daňovému přiznání. Moc se v tom nevyznám. Jsem učitel na střední škole s běžnou pracovní smlouvou na plný úvazek - dobu neurčitou. Jednou za rok jsem jmenován krajským úřadem na jinou školu jako předseda maturitní komise. Z této funkce mi plyne nárok na odměnu. Od letoška je to smlouva o odměně předsedy zkušební maturitní komise. Škola, kde jsem předsedou mi poslala potvrzení o zdanitelných příjmech ( od letoška novinka ). Šel jsem předat toto potvrzení naší účetní, aby mi to zahrnula do vyúčtování (daňového přiznání). Odmítla mne se slovy, že si budu muset podat sám daňové přiznání na finančním úřadě.
Může to zaměstnavatel odmítnout? Nebo mám tuto povinnost já? A kdy má zaměstnanec povinnost podávat si daňové přiznání sám.Sám si to nechci zpracovávat, nejsem účetní abych to udělal levou zadní a jiné příjmy nemám, nepodnikám, nepronajímám pozemky atp. takže si myslím že je to povinností zaměstnavatele.