Re: Zálohy na DPFO pro rok 2015
Šablonu na DPFO za rok 2014 nebo 2015 ?
A závažnější věc - není pravda, že zálohy platí jen ti poplatníci, u nich přesáhla daň 200.000Kč. To by ten poplatním musel umřít, aby nemusel platit zálohy.
Znění ZDP § 38a k zálohám do 31.12.2014
(2) Zálohy neplatí poplatníci,39) jejichž poslední známá daňová povinnost39a) nepřesáhla 30 000 Kč, a dále obce a kraje.
Znění ZDP § 38a k zálohám od 1.1.2015
(2) Zálohy neplatí
a) poplatník, jehož poslední známá daňová povinnost nepřesáhla 30000 Kč,
b) obec nebo kraj,
c) zůstavitel ode dne jeho smrti.
Máte pravdu,myslela jsem šablonu za rok 2014. Ale znění ZDP dle par. 38a je od roku 2015 (na této stránce businesscenter):
Zálohy neplatí
a) poplatník, jehož předchozí tvrzená daň nepřesáhla 200 000 Kč,
b) obec,
c) kraj.
Tak ted nevim, odkud berete částku 30 tis....
Z platného znění zákona.
Zde jsou s aktualizací zákonů hodně, hodně pozadu. Doporučuji studovat zákony na jiných stránkách. Sama chodím na
http://www.zakonyprolidi.cz/
Zákony se mění rychleji, než stíhají tisknout. Nemluvě to tom, že některé zákony a §§ platí zpětně. Například 14.11.2014 byla publikována novela zákona o daních z příjmů zákonem č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů. Zákon byl účinný zpětně od 1.9.2014. A perlička - podle tohoto zákona mohou uplatnit poplatníci slevu na dani ("školkovné") zpětně za celý rok 2014.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 2. 2015 15:30
Dobrý den,
koupila jsem si tady šablonu- formulář DPFO pro rok 2015 včetně přílohy, kde se počítají zálohy na daně z příjmů a vyšlo mi z daného formuláře, že mám platit 2x pololetní zálohu, tedy jak to bylo po starém, přičemž od roku 2015 zálohy platí jenom poplatníci, co přesáhli daň přes 200 tis., tak teď jsem z toho zmatená. Děkuji za odpověd, Jitka