Re: Potvrezní o ZP - srážková daň
................ 25 5460/A
Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti plynoucích na základě dohod o provedení práce podle § 6 odst. 4 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon") a o sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně
................ 25 5460
Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění
................
Chyba je v tom, že jestliže měla od počátku roku podepsané prohlášení, měla jí být srážena daň zálohová, ne srážková (do července bez slevy na poplatníka, od srpna se slevou). Píšete, že měla každý měsíc rovných 5000 Kč, takže daň do července činila 750 Kč, stejně jako by činila daň srážková. Takže tu daň považujte za daň zálohovou a do potvrzení o zdanitelných příjmech uveďte všechno jako zálohovku. Může si také u vás pořádat o RZD.
Já vím, že je to tak trochu šizení, ale dalo by se to udělat i tak, že to nechají jako srážkovou daň (protože jde o stejné částky, jako zálohová) a nechají to i odvedeno na účet srážkové daně. Po dohodě s důchodkyní se přepíše její daňové prohlášení, jakože ho podepsala až koncem července (aby začalo platit od srpna). Prostě jako že fakt nejprve podepsané neměla. A teď jí vystaví 2 potvrzení, jedno s příjmy daněnými zálohovou daní a druhé s tou srážkovou daní. A ona podá přiznání.
Na druhou stranu když dělám třeba RZD a ještě ho nemám hotové, také nechám zaměstnance podepsat žádost o RZD s datem do 15.2., i když už je třeba březen. A taky už se mně stalo, že si nevyplnil slevu na manželku, tak jsme to později udělali tak, jakože ji tam měl vyplněnou a já jsem ji přehlédla. Prostě jsem to vzala na sebe a rozdíl vratky daně dostal později. A nic se nestalo.
Re: Potvrzení o ZP - srážková daň
Děkuji za všechny reakce netušila jsem, že by to mohl být takový problém. Ráda bych tedy uvedla několik dalších údajů. Paní mi podepsala prohlášení v lednu tak jako každý rok. Od ledna do července ji byla srážena a odváděna srážková daň. Jak víme na slevu neměla nárok. Pak se ale změnila legislativa a protože měla podepsané prohlášení od srpna do prosince už žádnou daň neplatila, protože sleva na dani byla vyšší, než daň samotná. A paní by si teď chtěla požádat o vrácení daně za těch prvních 7 měsíců na což má mít nárok. Srážkovou daň jsem zvolila proto, že jsem v lednu netušila, že se změní pravidla.
Zákon se nezměnil v tom základním - jakmile zaměstnanec podepíše Prohlášení poplatníka daně, tak mu musí být sražena zálohová daň. V žádném případě ne srážková daň - ta je u příjmů ze závislé činnosti u rezidentů pouze u dohod o provedení práce do 10.tis.Kč
Ale tady teď nejde o slevu na poplatníka. Zaměstnanec může Prohlášení poplatníka daně podepsat a slevu neuplatnit. Ale jakmile prohlášení podepíše, tak mu musí zaměstnavatel srážet ZÁLOHOVOU daň. Vy jste zaměstnankyni chybně sráželi srážkovou daň. Podepsala Prohlášení v lednu 2014 - takže máte cca půl roku špatně zpracované její mzdy, resp. odměnu. Půl roku jste odváděli daně na špatný účet. Měli jste odvádět daň na účet zálohové daně a namísto toho jste odváděli daň na účet srážkové daně.
Domníváte se špatně. Uplatnila by si ji v daňovém přiznání - pokud by se jednalo o příjmy daněné zálohovou daní (pracovní poměr, DPČ), pak by při nepodepsaném Prohlášení byla POVINNA podat daňové přiznání.
Pokud by se jednalo o DPP do 10.000 Kč, pak při nepodepsaném Prohlášení bude srážková daň, ale i ta lze - nově od roku 2014 - uplatnit v daňovém přiznání.
Aha, takže chyba byla na Vaší straně a musíte ji napravit, protože při podepsaném Prohlášení je VŽDY ZÁLOHOVÁ daň. Už od ledna mělo být daněno zálohově - bez slevy samozřejmě.
Jen mi nejde do hlavy, že Vás "netrkla" jedna věc - Vy víte, že paní má podepsáno Prohlášení od ledna, ale přesto srážíte srážkovou daň a pak v srpnu, když dojde k soudnímu průlomu zákona, začnete automaticky dávat zálohovou daň, protože Prohlášení už přece podepsala v lednu?
Šlo o "kulatou" částku, tam by se u zálohové daně nezaokrouhlovalo na celé 100 nahoru, takže Vám nevznikne žádný zaokrouhlovací rozdíl, udělejte za 1-7 převod mezi daňovými účty na FÚ, uvedete to ve Vyúčtování obou daní, paní provedete RZD a přeplatek vrátíte. Ona nebude podepisovat Prohlášení zpětně na 1-7, protože už podepsala, ale chybou účetní byla srážena špatná daň. Bohužel jste si přidala dost práce, ale všechno se dá napravit. Pevné nervy při opravách a hezký večer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 2. 2015 15:59
Dobrý den,
paní v důchodu byla u nás zaměstnána na DOPP. Měsíčně tato dohoda činila 5.000 Kč. Přestože podepsala prohlášní daň byla jí do července 2014 strhávána srážková daň, protože neměla nárok na slevu na dani.
Od srpna již slevu na dani uplatňovala.
Patří do "Potvrzení o ZD" do ř. 1 a 2 "60.000 " a do ř. 3 "6000"
nebo do ř. 1 a 2 patří jen úhrn přijmů ze kterých byla srážková daň strhávána v našem případě 40.000?
Děkuji