Re: Soukr. voz. a odpočet DPH z PHM a op
Teď už ne, ale dle p. Drbohlava, metodika FÚ Praha 7 to šlo:
18.03.2013 - Josef Drbohlav - Trhy & ekonomika - str. 14
Paušál na dopravu může být velmi výhodný RADY, JAK UŠETŘIT
Paušál na dopravu se setkal u poplatníků s vřelou odezvou. Poradíme, jak využít jeho výhody i na co si dát pozor.
Kilometrovné škoda nevyužít
Poplatníci, kteří nemají auto zařazeno v obchodním majetku (u příjmů z pronájmu v evidenci hmotného majetku, který lze odpisovat), mohou využít možnosti, o které často nevědí.
Kromě paušálu si mohou dát do výdajů takzvané „kilometrovné“, to jest za loňský rok 3,70 Kč za ujetý kilometr. Letos je to už jen 3,60 Kč. Má to však jeden háček. Paušalisté musejí v tomto případě správci daně prokázat kilometry ujeté pro služební účely, tedy vést takzvanou knihu jízd.
Zkraje loňského roku se vyskytly názory, které o této možnosti zapochybovaly v souvislosti s drobnou legislativně technickou úpravou zákona o daních z příjmů.
I při určité nejednoznačnosti textu zákona se vychází z toho, že sazba základní náhrady pokrývá amortizaci vozidla, nikoli cenu pohonných hmot, a s paušálním výdajem na dopravu se proto nedubluje. Tato možnost dosud platí a je škoda jí nevyužít.
Novela zákona o daních z příjmů ji zatrhla od 1. 1. 2015, pokud ovšem do té doby opět nedojde ke změnám.
Takže = kuk na strejdu
OT
Pro Mirku
Měla jsem před lety klienta-OSVČ bez zaměstnanců a bez spolupracujících osob, který zařadil do obchodního majetku druhé vozidlo s odůvodněním, že přece nebude na FÚ jezdit svým Mercedesem, že by to mohlo vzbudit u úředníků pozornost. Když jim vozí ty daňová přiznání s nulou. Bylo to s nadsázkou, přesto ....
PS. Finanční úřad byl pohodovou chůzí 1 minutu od bydliště OSVČ, jen přejít náměstí.
OT pro tečku další perlička...moje nejoblíbenější
před cca 15 lety mi klient donesl účty za erotické pomůcky a trval na jejich zařazení do odčitatelných výdajů a s tím, že je to výdej na zajištění příjmů, protože když ON nebude vyventilovaný, tak žádný business neudělá :o) Podotýkám že neprovozoval sexshop
On se s tím ponižovat nebude (prachy za kecy v klecy)
resp. v Právu 1první i druhý rok po skončení této možnosti
(že by laskavost zákonodárců nebo jejich blbost) jsou v čistejch
FÚ Praha 7 se t tím taky nikterak neponižoval: napsali mě,
z
že se jedná o soukromou věc pana Drbohlava a šmytec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 2. 2015 18:35
Tak jsem narazil v diskuzi na následující názor:
mám soukromé auto nezařazené do OM. Budu uplatňovat paušál 5.000,- Kč měsíčně + náhradu 3,70 Kč/km. A dále budu nárokovat DPH z nakoupených PHM a také DPH z oprav, pneu atd. a současně tyto opravy, pneu atd. budou daňově uznatelný výdaj.
To vše díky tomu, že §72 říká, že pokud jsou výdaje použité pro uskutečnění ekonomických činností.
Takhle chci taky podnikat :-))