Re: exekuce-výživné
1. třetina dle pořadí, 2.třetina poměrem mezi běžné výživné
§ 280 OSŘ
(2) Dochází-li podle § 279 odst. 1 ke srážkám z druhé třetiny zbytku čisté mzdy, uspokojí se z ní bez zřetele na pořadí nejprve pohledávky výživného a teprve pak podle pořadí (odstavec 3) ostatní přednostní pohledávky. Nepostačí-li částka sražená z druhé třetiny k uspokojení všech pohledávek výživného, uspokojí se nejprve běžné výživné všech oprávněných a pak teprve nedoplatky za dřívější dobu, a to podle poměru běžného výživného. Nebylo-li by však částkou sraženou z druhé třetiny kryto ani běžné výživné všech oprávněných, rozdělí se mezi ně částka sražená z druhé třetiny poměrně podle výše běžného výživného bez ohledu na výši nedoplatků.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2015 15:28
Dobrý den, prosím o radu. Mám pracovníka, který má 6 exekucí. Jeho průměrný čistý příjem je15850,- Kč.
1. v pořadí je výživné 1000,- Kč měsíčně + dlužné výživné 23946,-
2.v pořadí je výživné 3000,- Kč měsíčně
Tyto dvě - usnesení soudu.
3. v pořadí je exekuce na výživné 2800,- měsíčně+508,-měsíčně náklady exekuce
4. nepřednostní pohledávka - exekuce 41500,- Kč celkem
5. exekuce, částka 98224,-
A nyní mám ten problém. Výživné má přednost před dalšími exekucemi - uvažuji správně? A co dlužné výživné. Jestli počítám správně, můžu mu zabavit částku 6673,- Kč. Mám to posílám tak jak je pořadí , tj. běžné výživné a nebo běžné a dlužné, nebo nějakou poměrnou částkou. Stejně nemůžu uspokojit všechno výživné. Prosím o radu a předem moc děkuji za váš čas.