Re: Dohoda o provedení práce - důchodce
1) ano
2) ano
3) záleží na výši odměny, zda bude zálohová nebo srážková daň. Pokud bude mít někde zálohovou daň a nepodepsané prohlášení, pak bude mít povinnost podat DP.
Záleží na tom, jestli jsou ty DPP u jednoho zaměstnavatele nebo u např. třech zaměstnavatelů a na výši odměny.
Podepsat prohlášení může jenom u jednoho zaměstnavatele a tam si uplatní slevu na poplatníka. U ostatních zaměstnavatelů bude mát při odměně do 10000, měsíc srážkovou daň, nad 10000,- zálohovou daˇ. V případě zálohové da ně by měl povinnost podávat DP. Při srážkové tato povinnost není, ale může si v DP dát i příjem daněný srážkovou daní a možná by se mu tato daň vrátila.
Příjmy jsou všechny cca do 6 000 Kč měsíčně. Problém je ten, že když jsem chtěla úhrn příjmů, řekli mně ,že mně jej nevystaví, že je to zdaněno srážkovou dani a šmitec. Žádný doklad o výši přijmu nemám, jen příchozí platby, takže ani nevím, v jaké výši byla daň sražena.
Proto jsem chtěla vědět, jakže to funguje, abych trvala na svém a zkusila si to propočítat, zda se vyplatí podat DP.
To bych zřejmě hodila do kalkulačky, jako běžné DP do úhrnu přijmu součty všech příjmů a sleva na poplatníka je taky stejná nebo důchodci to mají jinak?
Děkuji za vysvětlení.
Dříve se potvrzení o příjmu, který byl zdaněný srážkovou daní, nevystavovalo, protože to byla daň konečná. Od r. 2014 už jsou povinni vystavit i toto potvrzení. Takže požádejte o vystavení potvrzení o příjmech (ať už srážková daň nebo zálohová) od všech zaměstnavatelů a zkuste, jaká vratka Vám vyjde, když zahrnete jen příjmy se zálohovou daní a tyto zálohové daně a jaká, když zahrnete všechny. Bylo by škoda státu tu srážkovou daň nechat.
Slevu na poplatníka mají důchodci už zase jako všichni ostatní (roční = 24840 Kč).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2015 9:57
Dobrý den, prosím o rady.
1)Může mít důchodce podepsané tři dohody o provedení práce? 2)Pokud ano, podepisuje jen jednou prohlášení, že?
3) A daňové přiznání se za celý rok potom taky musí udělat ze všech příjmů?
A jen jednou je mu odečítána sleva, jinak potom ne, nebo jak to prosím funguje v praxi?
Děkuji moc, nějak tomu nerozumím.