Re: §48 zákona o DPH nově
Děkuji. Mohu se ještě zeptat, jsou-li v katastru uvedeny též pojmy "nebytový dům" - pro kanceláře, či jen "občanská vybavenost, stavba pro administrativu" - to si myslím, že budou až ty nové budovy, ale asi ne stará zástavba předělaná z původních bytů.. tam se asi pro stát nevýhodně bude používat snížená sazba.
Re: §48 zákona o DPH nově
To by mělo, ale to já - jako pouhý fakturant pro odběratele - neovlivním. Já se jen snažím mít v pořádku doklady, tak zjišťuju novinky, aby to bylo OK - a občas si připadám jak v Absurdistánu.
Kdyby to ale fungovalo podle správných/aktuálních údajů z katastru, tak by to bylo snadno kontrolované pro všechny.. to asi byl i záměr zákonodárců.
Teď mám jen pocit, že práce na stejném objektu občas můžou mít různou sazbu daně loni a letos - a přesto se ujišťuji, že podle zákonů je to správně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2015 11:51
Dobrý den,
nějak si nevím rady při uplatňování výše sazby DPH u staveb - nově .."podle právních předpisů upravujících katastr nemovitostí"
Podle mé kontroly katastru několik dlouhodobě faktických nebytových domů plných kanceláří jsou v katastru vedeny jako "bytové", kde by měla být snížená sazba DPH.
Stejně tak "rodinný dům" v katastru je uveden jako jediný vlastník firma s.r.o. - tudíž by měl to být asi rodinný dům se sníženou sazbou být neměl..
Doposud jsme se řídili faktickým stavem.
Jak to správně zatřídit od 2015? Poradíte?
Děkuji