Re: Zdrav. a soc. poj. při vedlejší činn
U SP záleží na výši daňového základu, pokud za rok 2014 bude nižší než 62 261,- Kč, nemusíte platit žádné pojištění ani zálohy, pokud tuto částku při OSVČ vedlejší přesáhnete, platíte jak SP, tak zálohy 778,- Kč
U ZP se vždy platí z dosaženého zisku, zálohy neplatíte protože je za Vás plátcem stát.
Děkuji moc za vyčerpávající odpověď!!!! :-)
Zatím jsem měla zálohy nulové jak na SP tak ZP. Za rok 2014 jsem ale daň. základ 62261,- přesáhla, takže nyní z výdělku odvedu jak zdravotní, tak sociální pojištění s tím, že pro rok 2015 mi již sociálka vyměří měsíční zálohy. Zdravotka - zálohy - bude i pro rok 2015 stále nulová s tím, že opět odvedu jednorázově zdrav. pojištění při podání daň. přiznání za rok 2015. Rozumím tomu takto dobře?
Děkuji moc!
Na základě přehledů o příjmech a výdajích doplatíte pojistné na ZP a SP za rok 2014. Po podání přehledů začnete platit zálohy ve výši, v jaké vyjdou v přehedech. Budete platit i zálohy na ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2015 12:44
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem na MD, pobírám rodičovský příspěvěk. Od počátku pobírání rodičovského příspěvku jsem si zažádala o IČO a mám tedy momentálně živnost jako vedlejší činnost. Hlavní je MD (péče o dítě) a pro příležitostný prodej mám právě živnost jakožto vedlejší činnost. Nyní budu podávat daňové přiznání a zajímá mě, zda z výdělku budu mimo daní odvádět i zdravotní a sociální pojištění, anebo jsem od těchto pojištění osvobozena, protože je za mě platí stát v rámci "hlavní činnosti"? Anebo se zdravotní i sociální pojištění z výdělku platí vždy, byť jde o vedlejší činnost? Děkuji za odpovědi.