Re: Nezaúčtované úhrady závazků v r. 201
1. Dokladová inventarizace závazků k 31.12.2013 byla provedena jak?
2. A jak bylo v r. 2013 účtováno o tržbách ze stravenek, které byly odevzdány v Makru a jak účtováno o jejich evidenci?
3. A o kartě "meal voucher" bylo účtováno jak?
Ke kartě by měla být vedena ze strany Makra nějaká evidence - výpis, na jehož základě měly být proúčtovány pohledávky za Makrem z odevzdaných stravenek a z nich zápočtem uhrazené závazky v Makru.
Dobrý den, děkuji za reakci.
1) Dokladová inventarizace 2013 zřejmě byla provedena špatně, účetnictví jsem převzala až od 3/2014
2) Tržby byly účtovány celkově do pokladny, něco málo na účet při platbě kartou, o stravenkách ani zmínka. Majitel má v hospodě pokladnu, kde mu vyjede celková tržba bez ohledu na způsob úhrady.
3) O kartě meal voucher taky ani zmínka, ale snad by se to dalo dodatečně získat od Makra.
Já hlavně řeším, jak se zbavit těch závazků, ale vypadá to spíš na opravu roku 2013, což se mi právě moc nechce.
Účetnictví r.2013 už bylo uzavřeno, R + VZZ byly za r. 2013 odevzdány na FÚ a ÚZ za r. 2013 by měla být už zveřejněna ve Sb. listin. Nyní už nic v r. 2013 opravovat nesmíte.
Z toho co píšete, nedošlo ke krácení tržeb viz bod 2).
A dodatečným DPPO byste neproúčtované zápočty týkající se úhrady závazků neopravila.
Vyžádala bych si zpětně výpisy karty z Makra, které bych dodatečně opravným dokladem zaúčtovala a provedla zápočty úhrady takto vznikléých pohledávky (z odevzdaných stravenek) vůči závazkům Makra.
A do budoucna nastavila zdokladování a zaúčtování odvodu stravenek do Makra a z nich hrazené nákupy v Makru tak, aby KZ závazků odpovídal skutečnosti.
...
>>Dobrý den, děkuji za reakci.
>>1) Dokladová inventarizace 2013 zřejmě byla provedena
>>špatně, účetnictví jsem převzala až od 3/2014
>>2) Tržby byly účtovány celkově do pokladny, něco málo
>>na účet při platbě kartou, o stravenkách ani zmínka.
>>Majitel má v hospodě pokladnu, kde mu vyjede celková
>>tržba bez ohledu na způsob úhrady.
>>3) O kartě meal voucher taky ani zmínka, ale snad by
>>se to dalo dodatečně získat od Makra.
>>
>>Já hlavně řeším, jak se zbavit těch závazků, ale
>>vypadá to spíš na opravu roku 2013, což se mi právě
>>moc
>>nechce.
>
>Účetnictví r.2013 už bylo uzavřeno, R + VZZ byly za r.
>2013 odevzdány na FÚ a ÚZ za r. 2013 by měla být už
>zveřejněna ve Sb. listin. Nyní už nic v r. 2013
>opravovat nesmíte.
>Z toho co píšete, nedošlo ke krácení tržeb viz bod
>2).
>A dodatečným DPPO byste neproúčtované zápočty týkající
>se úhrady závazků neopravila.
>
>Vyžádala bych si zpětně výpisy karty z Makra, které
>bych dodatečně opravným dokladem zaúčtovala a provedla
>zápočty úhrady takto vznikléých pohledávky (z
>odevzdaných stravenek) vůči závazkům Makra.
>A do budoucna nastavila zdokladování a zaúčtování
>odvodu stravenek do Makra a z nich hrazené nákupy v Makru
>tak, aby KZ závazků odpovídal skutečnosti.
Ještě přemýšlím nad bodem 2), že vám nemůže souhlasit ani KZ pokladny na účtu 211, protože dle účtování do ní šly veškeré tržby, ale ve skutečnosti jen ta část, která byla placena v hotovosti a už ne ta, která byla placena stravenkami. Stravenky by měly v účetnictví činit na účtě 211rozdíl oproti skutečnému zůstatku v pokladně, který by měl při správném účtování a fyzické inventuře v pokladně být.
Ta pokladna je "fiktivní"?, že to dosud nikomu nevadilo a nepřišlo se na to?
Přesně tak, reálný zůstatek pokladny nikdo nesleduje, majitel s.r.o. k tomu přistupuje spíš jako fyzická osoba, ale to je lidský faktor, se kterým asi nic nenadělám... Prostě hospoda... Jde mi o to, aby to účetnictví aspoň trochu dávalo smysl z pohledu FÚ.
Takže lze to dodatečně opravit až v roce 2014? O to mi šlo hlavně, s takovými opravami totiž nemám zkušenosti.
Ještě jednou díky za radu!
...
>Přesně tak, reálný zůstatek pokladny nikdo nesleduje,
>majitel s.r.o. k tomu přistupuje spíš jako fyzická
>osoba, ale to je lidský faktor, se kterým asi nic
>nenadělám... Prostě hospoda... Jde mi o to, aby to účetnictví
>aspoň trochu dávalo smysl z pohledu FÚ.
>Takže lze to dodatečně opravit až v roce 2014? O to mi
>šlo hlavně, s takovými opravami totiž nemám
>zkušenosti.
>Ještě jednou díky za radu!
Já vím, hospoda...
Oprava ÚZ dle §17/7 už nenyní není možná a oprava účtování v r.2014 bude jen na rozvahových účtech, výše daně se nezmění.
Rok 2013 není správně zaúčtován a není správně provedena inventarizace majetku a závazků k 31.12.2013 = hrozí postih dle Zák. o účetnictví, ale co už nyní s tím :(
oprava např.:
Pokl. 213/211 výdej stravenek z pokladny na Makrovou kartu
Karta Makro (na základě zpětného vyžádání)
315/213 příjem stravenek na kartu a vznik pohledávky vůči Makru
321/315 zápočet nákupů v Makru vůči pohledávce ze stravenek
Hezký den :)
Jé, moc děkuju, přesně takovou radu jsem potřebovala, takhle jsem to chtěla proúčtovat, akorát jsem nevěděla, jestli to narovnat 2013 nebo 2014.
Danielo, nevadilo by vám, kdybych vás v budoucnu ještě někdy požádala o radu - jsem teď po dlooouhé mateřské a takže se vzpamatovávám a občas narazím na nějakou novinku, kterou jsem v rámci MD propásla a nevím si rady :-). Zde na diskusi prostě některé věci nevypátrám nebo zrovna není nikdo, kdo by poradil. Kdyby vám to tedy nevadilo a dala byste mi na sebe kontakt, můj mail je jarosova.denisa@seznam.cz. Děkuji a hezký den :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2015 23:53
Dobrý den,
nevím si rady, jak postupovat v této situaci: převzala jsem účetnictví s.r.o. - restaurace (původně účtovala účetní firma) a po kontrole neuhrazených závazků jsem zjistila, že velká část byla vlastně uhrazena, ale o úhradě nebylo účtováno, buď s.r.o. nedodala doklady o hotové platbě, případně byly faktury např. z Makra uhrazeny tzv. "meal voucherem", což (jak jsem pochopila) je karta, na které je uložena hodnota stravenek, které dostanete od zákazníků a odevzdáte je k proplacení v Makru. Následně touto kartou můžete platit nákupy.
Což tedy bývalá účetní nějak nepodchytila (nebo jí to bylo jedno) a já teď nevím, jak se těchto závazků zbavit, aby tam nevisely na věky věků.
Napadá mě opravné DPPO 2013, ale netuším, jak bych se vůbec dopočítala těch stravenek, majitel s.r.o. samozřejmě žádnou evidenci nikdy nevedl. Navíc se mi nechce vrtat do přiznání, které jsem nedělala a krom toho mi to nikdo nezaplatí...
Jak z toho ven? Měla jsem vždy "spořádané" firmy, kde nebylo nutno toto řešit, takže nevím, jak na to.
Děkuji za odpověď.