Re: Dodanit životní pojištění?
Úplně všechno (tedy to co spadá do lhůty pro dodanění). Pokud už nevědí, možná by jim pojišťovna na požádání vystavila předešlá potvrzení zpětně?
Myslím, že si žádat nebudou, že nad tím mávnou rukou. O RZ si nežádají a přiznání kvůli lajdáctví nepodají. Je to i můj problém? Pokud by nebyl, tak říkám popravdě, že by se mi doopravdy nechtělo nahánět ještě to, jestli si požádali o zpětné potvrzení...
Je to na jejich "triko" :-) pokud si daňové přiznání nepodají. Vy jim RZ dělat nebudete jak jste psala, tak se z vaší strany není čeho bát - jen vás možná (neprávem samozřejmě) obviní, že jste jim to neřekla :-)
Pardon za pesimismus ale nyní v době RZ jsou lidi na nás mzdovky prostě trošku nabroušení a dávají nám za vinu kde co :-)
Zatím nikdy nic špatně nebylo, dávám to na FÚ známé a ta by mě upozornila na chybu. Dělám jen jednoduché případy - příjem od 1 zam-tele mínus např. životní pojištění a darování krve, z toho daň mínus zálohy = přeplatek. Jediný problém, který jsem kdy měla, byl že např. chyběla smlouva o pojištění nebo tak.
Nejde jen o výpočet, ale musíte se toho, komu DP zpracováváte, i jako odborník vyptat na plno věcí, nesmí se na nic zapomenou. Například, zda nezapomněli na nějaké příjmy. Například společenství vlastníků jednotek může mít příjmy z pronájmu nebytového prostoru a tyto příjmy pak zdaňují majitelů bytů. Jedná se o malé částky, takže ti majitelé bytu, kteří nejsou povinni podávat DP, je ani nezdaňují. Ale majitelé bytů, kteří podávají DP, je musí zdanit (a hodně se na tyto příjmy zapomíná, protože zůstávají na účtu společenství). Ptáte se třeba na toto osob, kterým zpracováváte DP?
>>>>
>>>>>A co když je pak něco špatně a chtějí zaplatit pokuty
>>>>>a penále? Když jim zpracujete DP, tak se prohlásíte
>>>>>za
>>>>>odborníka dle NOZ § 5 a § 2950.
>>>>
>>>>Zatím nikdy nic špatně nebylo, dávám to na FÚ známé a
>>>>ta by mě upozornila na chybu. Dělám jen jednoduché
>>>>případy - příjem od 1 zam-tele mínus např. životní
>>>>pojištění a darování krve, z toho daň mínus zálohy =
>>>>přeplatek. Jediný problém, který jsem kdy měla, byl
>>>>že
>>>>např.
>>>>chyběla smlouva o pojištění nebo tak.
>>>
>>>Ona se vás tečka snaží upozornit na nebezpečí, že
>>>podle nového NOZ, pokud zpracujete daňové přiznání,
>>>tak za
>>>něj zodpovídáte a ti lidé, kterým to z dobré vůle
>>>děláte po vás ještě můžou chtít náhradu škody, tak
>>>abyste
>>>byla opatrná....
>>
>>Ano, četla jsem ten § už dříve a jsem si toho vědoma
>>a
>>dělám tudíž jen to, kde jsem si jistá výpočtem.
>
>Nejde jen o výpočet, ale musíte se toho, komu DP
>zpracováváte, i jako odborník vyptat na plno věcí, nesmí se
>na nic zapomenou. Například, zda nezapomněli na nějaké
>příjmy. Například společenství vlastníků jednotek může
>mít příjmy z pronájmu nebytového prostoru a tyto
>příjmy pak zdaňují majitelů bytů. Jedná se o malé částky,
>takže ti majitelé bytu, kteří nejsou povinni podávat
>DP, je ani nezdaňují. Ale majitelé bytů, kteří podávají
>DP, je musí zdanit (a hodně se na tyto příjmy
>zapomíná, protože zůstávají na účtu společenství). Ptáte se
>třeba na toto osob, kterým zpracováváte DP?
Neptám, jsou to mladí lidé většinou z vesnice, z rodinných domů.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 2. 2015 7:44
Dobrý den,
máme 2 zaměstnance, kteří si v roce 2010 snížili základ daně o zaplacené soukromé životní pojištění. Letos přišli s tím, že pojistku v roce 2014 předčasně zrušili a já si myslím, že by to, co uplatnili, měli dodanit. Oni si ale ten základ daně snižovali i v minulém zaměstnání a ta firma již dnes neexistuje, ani si nepamatují jaké částky to byly. Mám jim dodanit jen to co uplatnili u naší firmy (pokud se to tedy musí)?
Děkuji za rady.