Re: Prosím zkušené - s.r.o. jak účtovat
1. oplocení je stavba, tedy dlouhodobý hmotný majetek( bez ohledu na výši ceny), odpisuje se ve IV. odpisové skupině, DPH lze odečíst
2.záleží na PC, je-li vyšší než 40 000, je traktor dlouhodobým hmotným majetkem, odpisuje se ve II. OS, DPH lze odečíst
3. zahradní domek= stavba, ostatní viz.výše
--------------
moc děkuji za vaši odpověď, jen se teď zeptám uplně polopatě..... nebude mít FÚ problém s tím , že si firma buduje zahradní domek a kupuje traktor .....když to není předmětem našeho podnikání. Jsme projekční firma.... na druhou stranu pozemek máme jako investici a musíme se o něj nějak starat....
a ještě doplnění o otázce 3.) našla jsem odpisovou skupinu č. 2 - 5 let ??? je to tak?
Děkuji
--------------
a ještě prosím k odpisové skupině na travní traktor (bude bez SPZ), travní sekačka...
našla jsem v II odpisové skupině - 28.30 Zemědělské a lesnické stroje pokud nejsou uvedeny v jiné položce této přílohy
a pak jsem našla v I odpisové skupině - 28.30.86 Stroje a přístroje pro zemědělství, zahradnictví, lesnictví, drůbežářství nebo včelařství jinde neuvedené
tak nevím co je správně tedy - raději bych to viděla na I. ??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 2. 2015 11:16
Prosím o radu, jsme s.r.o. projektová činnost. Jako investici - uložení peněz jsme koupili pozemek - orná půda. Máme v plánu ho
1) oplotit - jak vstoupí náklady na oplocení do nákladů a je možno odečíst DPH ?
2) nákup travního traktoru na údržbu pozemku - sekání trávy - lze celé dát do nákladů a odečíst DPH ?
3) výstavba zahradního domku - cca za 120tis. - jak zaúčtovat a jaká je zase daňová uznatelnost a možnost odpočtu DPH ?
Tohle je pro nás novinka, doteď jsme jen dělali projekty, tak moc moc prosím o radu, jak postupovat ???
Jinak se s pozemkem nic dělat nebude - dlouhodobá investice.
Dekuji moc