Prosím zkušené - s.r.o. jak účtovat

• (neregistrovaný)

12. 2. 2015 11:16

Prosím o radu, jsme s.r.o. projektová činnost. Jako investici - uložení peněz jsme koupili pozemek - orná půda. Máme v plánu ho
    1) oplotit - jak vstoupí náklady na oplocení do nákladů a je možno odečíst DPH ?
    2) nákup travního traktoru na údržbu pozemku - sekání trávy - lze celé dát do nákladů a odečíst DPH ?
    3) výstavba zahradního domku - cca za 120tis. - jak zaúčtovat a jaká je zase daňová uznatelnost a možnost odpočtu DPH ?

Tohle je pro nás novinka, doteď jsme jen dělali projekty, tak moc moc prosím o radu, jak postupovat ???

Jinak se s pozemkem nic dělat nebude - dlouhodobá investice.

Dekuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2015 17:55

vladík (neregistrovaný)

Re: Prosím zkušené - s.r.o. jak účtovat
      1. oplocení je stavba, tedy dlouhodobý hmotný majetek( bez ohledu na výši ceny), odpisuje se ve IV. odpisové skupině, DPH lze odečíst
      2.záleží na PC, je-li vyšší než 40 000, je traktor dlouhodobým hmotným majetkem, odpisuje se ve II. OS, DPH lze odečíst
      3. zahradní domek= stavba, ostatní viz.výše

• 13. 2. 2015 13:59

Katy (neregistrovaný)

--------------
      moc děkuji za vaši odpověď, jen se teď zeptám uplně polopatě..... nebude mít FÚ problém s tím , že si firma buduje zahradní domek a kupuje traktor .....když to není předmětem našeho podnikání. Jsme projekční firma.... na druhou stranu pozemek máme jako investici a musíme se o něj nějak starat....

a ještě doplnění o otázce 3.) našla jsem odpisovou skupinu č. 2 - 5 let ??? je to tak?

Děkuji

• 13. 2. 2015 14:15

Katy (neregistrovaný)

--------------
      a ještě prosím k odpisové skupině na travní traktor (bude bez SPZ), travní sekačka...

našla jsem v II odpisové skupině - 28.30 Zemědělské a lesnické stroje pokud nejsou uvedeny v jiné položce této přílohy

a pak jsem našla v I odpisové skupině - 28.30.86 Stroje a přístroje pro zemědělství, zahradnictví, lesnictví, drůbežářství nebo včelařství jinde neuvedené

tak nevím co je správně tedy - raději bych to viděla na I. ??

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).