Re: Inventura účtů
>Dobrý den
>
>potřebovala bych poradit, převzala jsem účetnictví po
>jiném účetním, a mám tam nesrovnalosti v inventuře
>účtů...
>
>Konkrétně na účtech 321, 311. Konečné zůstatky
>nesouhlasí s knihami faktur.
>Jak zaúčtovat ty rozdíly, aby účty seděly s
>nezaplacenými pohledávkami a závazkami? Můžu použít účet 549? A
>daňově uznatelný?
Bez konformace závazků a pohledávek ani ránu.
>Pak mám zůstatky na účtech 428 a i 429. Lze je
>sloučit, že bude buď zůstatek na 428 nebo jen na 429?
Na to, co s účetním ziskem nebo účetní ztrátou minulých let, se musíte zeptat Valné hromady
>Děkuji za rady a informace
>
1) KZ 311 doložit konformací pohledávek+ zvážit tvorbu OP
2) KZ 321 doložit konformací závazků
(bez toho nic dělat nemůžete)
3) u 311 i 321 zkontrolovat u shodného dodavatele a odběratele, jest-li nechybí v saldu provedený zápočet (mohl být proveden jen účetně)
4) 428 a 429 musíte počkat na rozhodnutí VH
(bez jejího rozhodnutí a schválení nemůžete na těchto účtech účtovat)
Je teda potřeba nechat odsouhlasit závazky a pohledávky u dodavatelů, a podle toho se pak zařídit.
428 a 429, počkám na členskou schůzi a tam to pořešíme. Ale lze to spojit, aby byla buď neuhrazená ztrata nebo jen nerozdělený zisk z účetního hlediska?
Ještě tu máme účet 427, ostatní fondy, které vznikly už velice dávno, kdy i ten bývalý účetní říkal, že si nepamatuje, kdy to bylo.... Lze jej nějakým způsobem rozpustit (proplacení zaměstnancům např. poukazy na rekreaci)?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 2. 2015 13:12
Dobrý den
potřebovala bych poradit, převzala jsem účetnictví po jiném účetním, a mám tam nesrovnalosti v inventuře účtů...
Konkrétně na účtech 321, 311. Konečné zůstatky nesouhlasí s knihami faktur.
Jak zaúčtovat ty rozdíly, aby účty seděly s nezaplacenými pohledávkami a závazkami? Můžu použít účet 549? A daňově uznatelný?
Pak mám zůstatky na účtech 428 a i 429. Lze je sloučit, že bude buď zůstatek na 428 nebo jen na 429?
Děkuji za rady a informace