Živnost při HPP

• (neregistrovaný)

12. 2. 2015 19:43

Dobrý den,
    potřebuji jenom upřesnit, jak to je s živnostenskýcm listem při HPP.
    Chtěl bych zustat HPP ve firmě, ale chci si založit volnou živnost, ale neplátce DPH.
    Otázka: Budu muset platit sociální a zdravotní z obou příjmů? tedy zaměstnavatel za mě bude dál hradit S a ZP a já, jako živnostík ze svých výdělků nebudu muset platit státu nic? Jelikož už jednou platím S a ZP. Děkuji za upřesnění.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2015 19:51

Líba (neregistrovaný)

Re: Živnost při HPP
      Takto přesně to není, ale první rok podnikání nebudete mít povinnost platit zálohy, zaplatíte až podle daňového přiznání a zálohy další rok se od toho budou odvíjet. ZP se platí z každého výdělku, u SP je určitá hranice, do které se neplatí. Hledejte na stránkách CSSZ pod heslem "OSVČ vedlejší".

• 12. 2. 2015 20:34

Slávek19 (neregistrovaný)

Moc děkuji za informaci. Už jsem právě něco hledal a našel něco jako ve smyslu, že bych nemusel nic platit z vedlejšího příjmu, pokud výdělek nebude vyšší jak 60 000,-Kč. Bližší informace o této problematice by mě předpokládám dokázali odpovědět na živnostenským při zařizování listu. Alespoň v tom doufám.

• 12. 2. 2015 20:44

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Nedoufejte. Úřednice obecního úřadu nebude znát zákony, týkající se důchodového a nemocenského pojištění. Ani zákony týkající se zdravotního pojištění či zákony týkající se daní.
      Nastudujte dopředu, jinak budete nemile překvapen.
      Např. na jakpodnikat.cz / to není reklama, jen v tomto okamžiku jiné stránky s problematikou pro začátek podnikání neznám.

• 12. 2. 2015 21:29

katka2 (neregistrovaný)

Do cca 60000 neplatíte SP. ZP platíte z každé koruny. Daně jak kdy - podle celkových příjmů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).