Re: Živnost při HPP
Takto přesně to není, ale první rok podnikání nebudete mít povinnost platit zálohy, zaplatíte až podle daňového přiznání a zálohy další rok se od toho budou odvíjet. ZP se platí z každého výdělku, u SP je určitá hranice, do které se neplatí. Hledejte na stránkách CSSZ pod heslem "OSVČ vedlejší".
Moc děkuji za informaci. Už jsem právě něco hledal a našel něco jako ve smyslu, že bych nemusel nic platit z vedlejšího příjmu, pokud výdělek nebude vyšší jak 60 000,-Kč. Bližší informace o této problematice by mě předpokládám dokázali odpovědět na živnostenským při zařizování listu. Alespoň v tom doufám.
Nedoufejte. Úřednice obecního úřadu nebude znát zákony, týkající se důchodového a nemocenského pojištění. Ani zákony týkající se zdravotního pojištění či zákony týkající se daní.
Nastudujte dopředu, jinak budete nemile překvapen.
Např. na jakpodnikat.cz / to není reklama, jen v tomto okamžiku jiné stránky s problematikou pro začátek podnikání neznám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 2. 2015 19:43
Dobrý den,
potřebuji jenom upřesnit, jak to je s živnostenskýcm listem při HPP.
Chtěl bych zustat HPP ve firmě, ale chci si založit volnou živnost, ale neplátce DPH.
Otázka: Budu muset platit sociální a zdravotní z obou příjmů? tedy zaměstnavatel za mě bude dál hradit S a ZP a já, jako živnostík ze svých výdělků nebudu muset platit státu nic? Jelikož už jednou platím S a ZP. Děkuji za upřesnění.