Daně při rodičovské dovolené

• (neregistrovaný)

13. 2. 2015 7:42

Dobrý den, jsem na Rodičovské dovolené a zároveň jsem si přivydělala na ,,dohodu o provedení práce" 23000,-Kč. K tomu mám asi půl roku otevřený živnostenský list na vedlejší pracovní poměr.
    U ŽL vedu daňovou evidenci a vzhledem k vysokým počátečním výdajům jsem ke konci roku evidovala zisk pouze 2000,-Kč.
    Musím tyto částky danit? Nebo mám nějakou povinnost ohlašovat tyto částky na FÚ či jinde?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2015 8:08

Líba (neregistrovaný)

Re: Daně při rodičovské dovolené
      Platit asi daně nebudete, ale podat daňové přiznání byste měla. Nepíšete, jestli jste u té DPP měla srážkovou nebo zálohovou daň, jestli jste měla podepsané prohlášení poplatníka, jaký byl příjem (nikoliv zisk) z podnikání.

§ 38g
      Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob
      (1) Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud....

• 13. 2. 2015 8:24

Pokorná (neregistrovaný)

U DPP jsem měla zálohovou daň a mám podepsané prohlášení poplatníka. Příjem na ŽL byl 11500,-Kč

• 13. 2. 2015 10:34

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

>>>Dobrý den, jsem na Rodičovské dovolené a zároveň jsem
      >>>si přivydělala na ,,dohodu o provedení práce"
      >>>23000,-Kč. K tomu mám asi půl roku otevřený
      >>>živnostenský list
      >>>na vedlejší pracovní poměr.
      >>>U ŽL vedu daňovou evidenci a vzhledem k vysokým
      >>>počátečním výdajům jsem ke konci roku evidovala zisk
      >>>pouze
      >>>2000,-Kč.
      >>>Musím tyto částky danit? Nebo mám nějakou povinnost
      >>>ohlašovat tyto částky na FÚ či jinde?
      >>>Děkuji
      >>
      >>Platit asi daně nebudete, ale podat daňové přiznání
      >>byste měla. Nepíšete, jestli jste u té DPP měla
      >>srážkovou nebo zálohovou daň, jestli jste měla
      >>podepsané
      >>prohlášení poplatníka, jaký byl příjem (nikoliv zisk)
      >>z
      >>podnikání.

>
      >U DPP jsem měla zálohovou daň a mám podepsané
      >prohlášení poplatníka. Příjem na ŽL byl 11500,-Kč

V tom případě to bude ZDP § 38g odstavec 2)
      (2) Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč...

Budete podávat přiznání k dani z příjmu FO, kam uvedete příjmy dle § 6 (DOPP) a příjmy dle § 7 (podnikání). Vypočtenou daň Vám pokryje sleva na poplatníka. Dále budete podávat Přehled na OSSZ a Přehled na ZP. Sociální pojištění platit nebudete, daňový základ z podnikání máte nízký, ale Přehled se podat musí. Zdravotní pojištění se platí z každé vydělané koruny. Předpokládám, že jste se na začátku pojištění přihlásila u své ZP a příslušné OSSZ jako OSVČ na vedlejší činnost. A že jste se zaregistrovala na FÚ k dani z příjmu FO.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).