Re: zápis do OR 12/2014, činnost od 1/20
Špatně jsem formulovala otázky. O tomto ustanovení zákona o účetnictví vím, ale neumím to převést do praxe. Účetní software mi nedokáže spojit 2 roky dohromady. Hledala jsem na internetu a tam jsem našla rady, že vše proúčtují k 1.1 daného roku.
Zahajovací rozvahy sestavím správně k datu zápisu do OR ale s účetnictvím začnu 1.1.
S tímto se setkávám poprvé, v zákonech hledám ale rady s praxe bývají účinnější.
Jinak k registraci na FÚ - na rozhodnutí o registraci je text, že nás registrují s účinností ke dni oznámení tohoto rozhodnutí a to rozhodnutí je ze dne 8.1.2015.
Účetní software mám vyřešen. Upřímně děkuji za pomoc.
Rozhodnutí o registraci mám k dani z příjmů. K dani k DPH mám také ale ta je později na jiném rozhodnutí.
Když už máte se mnou takovou trpělivost, tak poprosím - společnost která byla zaspána až v 1/2015 - tak u té otevřu účetní knihy až k datu zápisu do OR a bankovní poplatky a úroky proúčtuji v den otevření účetních knih tak abych se dostala na stav bankovního účtu. (banku vůbec v zahaj.rozvaze nemáme, jsou tam zřizovací výdaje(účet 381), pohl. za upsaný VK (účet 353), VK (411) a závazek ke společ. (365)
>>>
>>>>Asi by to chtělo si osvěžit znalosti zákona o
>>>>účetnictví, podle kterého jste povinna postupovat.
>>>>Zejména §3 odst. 4
>>>>ad 1.)
>>>>Účetní období bude delší než 1 rok, a to ode dne
>>>>zápisu do OR.
>>>
>>>Špatně jsem formulovala otázky. O tomto ustanovení
>>>zákona o účetnictví vím, ale neumím to převést do
>>>praxe.
>>>Účetní software mi nedokáže spojit 2 roky dohromady.
>>>Hledala jsem na internetu a tam jsem našla rady, že
>>>vše
>>>proúčtují k 1.1 daného roku.
>>>Zahajovací rozvahy sestavím správně k datu zápisu do
>>>OR ale s účetnictvím začnu 1.1.
>>>S tímto se setkávám poprvé, v zákonech hledám ale
>>>rady
>>>s praxe bývají účinnější.
>>>
>>>Jinak k registraci na FÚ - na rozhodnutí o registraci
>>>je text, že nás registrují s účinností ke dni
>>>oznámení
>>>tohoto rozhodnutí a to rozhodnutí je ze dne 8.1.2015.
>>
>>Rozhodnutí o registraci od FÚ máte k dani z příjmu
>>právnických osob, nebo k DPH?
>>
>>Účetní SW - musíte zadat v základním nastavení, že se
>>jedná o hospodářský rok. Či prodloužené období,
>>záleží
>>na možnostech Vašeho SW.
>>
>Účetní software mám vyřešen. Upřímně děkuji za pomoc.
>
>
>Rozhodnutí o registraci mám k dani z příjmů. K dani k
>DPH mám také ale ta je později na jiném rozhodnutí.
>
>Když už máte se mnou takovou trpělivost, tak poprosím
>- společnost která byla zaspána až v 1/2015 - tak u té
>otevřu účetní knihy až k datu zápisu do OR a bankovní
>poplatky a úroky proúčtuji v den otevření účetních
>knih tak abych se dostala na stav bankovního účtu. (banku
>vůbec v zahaj.rozvaze nemáme, jsou tam zřizovací
>výdaje(účet 381), pohl. za upsaný VK (účet 353), VK (411) a
>závazek ke společ. (365)
Ujasněte si kategorii zřizovacích výdajů účet 011, proč účet 381?
>
zřizovací výdaje jsou nízké v celkové výši cca 12tis, na školení nám říkali, že tyto výdaje neúčtovat přes účet zřizovacích výdajů, nýbrž přes účet časového rozlišení. Stejné názory jsem našla i na internetu při hledání řešení k nastalé situaci. Myslíte, že účet časového rozlišení není vhodný použít?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 2. 2015 13:11
1) v prosinci 2014 založena a zapsáno do OR společnost s.r.o., činnost ale začala vykonávat až v 1/2015. Zahajovací rozvahu sestavíme k datu zápisu do OR. Můžeme účetní knihy otevřít až v 1/2015? V roce 2014 máme pouze zřizovací výdaje (kolky,notář). Na FÚ jsme registrováni až od roku 2015.
2) další s.r.o. - zřizovací výdaje v roce 2014, zápis 1.1.2015. Zahajovací rozvahu sestavíme k datu 1.1., otevřeme účetní knihy. Zřizovací výdaje budou přeúčtovány do nákladů daňově uznatelných? V roce 2014 vznikly bankovní popl. a úroky z BÚ. To do zahajovací rozvahy nevstupuje, ke dni 1.1. zaúčtuji opět na daňově uznatelné náklady a výnosy?
Předem vělice děkuji za rady a názory. Tyhle přelomy roku mi dávají slušně zabrat.