Re: Rozázání prac.poměru par. 52
Ne nerozhodli, tak mi prosím poraďte, jak v tomto případě rozvázat PP, aby to bylo v souladu se Zákoníkem práce ? Zaměstnanec má ČID I.stupně, marodil tak dlouho, že má vyčerpanou veškerou podpůrčí dobu,byla mu ukončena neschopenka. III. stupeň mu byl odebrán, původně ho měl .... ale na auto se vrátit nyní nemůže :-(
Paní Jasná, k PP dohodou par. 49 došlo, tento zaměstnec se šel zaregistrovat na ÚP a volal mi, že se dohoda musí předělat, jelikož je to ze zdravotních důvodů ... pročetla jse ZP, ale jiné zdravotní důvody než následkem pracovního úrazu a nebo nemoci z povolání jsem zde nenašla. Nemůžu ovšem vědět, jak svoje zdravotní problémy vylíčil paní na ÚP ....
>>>>>>>>Dobrý den, mám prosbu, mohu se zaměstnance rozvázat
>>>>>>>>pracovní poměr dle par. 52 písmeno c) pro
>>>>>>>>nadbytečnost
>>>>>>>>dohodou ?
>>>>>>>>Zaměstnanci by bylo vyplaceno odstupné dle par. 67
>>>>>>>>tak
>>>>>>>>jak mu náleží, ale já nevím, jak tuto dohodu sepsat ?
>>>>>>>>Uvést par.49 dohoda
>>>>>>>>a nebo rozvázání PP dohodou ale dle par. 52 písmeno
>>>>>>>>c)
>>>>>>>>? Lze to takto ? Mám uvést výši násobku odstupného ?
>>>>>>>
>>>>>>>Proč chcete PP ukončit, jaký k tomu máte důvod?
>>>>>>Důvodem jsou zdravotní důvody zaměstnance, ale
>>>>>>nejedná
>>>>>>se o zdravotní důvody, ke kterým by došlo následkem
>Paní Jasná, k PP dohodou par. 49 došlo, tento
>zaměstnec se šel zaregistrovat na ÚP a volal mi, že se dohoda
>musí předělat, jelikož je to ze zdravotních důvodů ...
>pročetla jse ZP, ale jiné zdravotní důvody než
>následkem pracovního úrazu a nebo nemoci z povolání jsem zde
>nenašla. Nemůžu ovšem vědět, jak svoje zdravotní
>problémy vylíčil paní na ÚP ....
To jsou bláboly pracovnic ÚP, taky jsem již tuto situaci řešila. Vy regulerně ukončíte PP dohodou a zaměstnanec pak musí na ÚP prokázat, že k ukončení došlo pro jeho zdravotní problémy, aby neměl podporu krácenou. Postup by měl být takový, že úřednice ÚP vyzve zaměstnance, aby ji doložil od svého ošetřujicího lékaře posudek o zdrav. stavu. Ne, že vy máte předělávat dohodu o ukončení. Zavolejte na ÚP a nenechte se odbýt, chtějte rovnou vedoucí ÚP a stěžujte si na postup dané pracovnice.
Samozřejmě, že to v žádném případě není věc zaměstnavatele něco vyřizovat. Ale jelikož jsem řešila stejný případ, tak vím, že úřednice na ÚP dokážou zaměstnance setřít, protože zaměstnanec neví, co je správně. Takže v tomto případě se přimlouvám u účetní, aby vyřídila za něj, stačí telelofonický hovor a dát zcela najevo, že víte, na čí straně je pravda. Nejlépe řešit s nadřízeným dané úřednice.
No vidíte, já mám zkušenost opačnou. Udělala jsem jednou něco podobného, jak píšete a právě ta nadřízená pracovnice na ÚP mne setřela, že je to už pouze věc zaměstnance a mně, potažmo bývalému zaměstnavateli do toho už vůbec nic není. Takže teď už jen radím bývalým zaměstnancům jak mají postupovat, ale sama už do toho nezasahuji.
Tak že to že je nemocný a léčí se (ne ovšem následkem PÚ ani nemoci z povolání) a následkem tohoto zdravotního stavu nemůže řídit vozidlo neznamená, že bych v tomto případě měla měnit paragraf a vyplácet mu odstupné .... (i když to tedy říkala paní na ÚP). On lékařské zprávy pochopitelně má, od svých ošetřujících lékařů a v nich se uvádí, že není schopen řídit, ale i tak je to takto tedy v pořádku ? On tedy bude muset doložit na ÚP, že je na tom tak špatně, že se již není schopen živit jako řidič, aby mu podpora nebyla krácena a vše je v souladu se ZP ?
Ano, jednak paní na ÚP není vůbec nic po tom, jak vy ukončíte pracovní poměr a už vůbec nemůže nabádat k nějaké změně. Skončit PP byste mohli v případě, že by měl posudek od vašeho závodního lékaře , že dlouhodobě pozbyl schopnost práci vykonávat i s tím, že nejde o nemoc z povolání nebo následek prac. úrazu. Potom byste mohli dát výpověď, bez odstupného, ale výpovědní dobu by musel být doma na překážkách v práci, protože tu svoji by již nesměl konat.
Směrodatné je, že máte podepsanou dohodu o rozvázání pracovního poměru a tím to pro vás končí. Dokazování o zdravotním stavu je již jen na zaměstnanci, s tím vy už nemáte nic společného.
All ještě prosím dotaz ...
Ještě prosím jeden dotaz, v případě, že má papír od závodního lékaře, že není schopen pracovat jako řidič, má určitá pracovní omezení, ale ukončí PP dohodou dle par. 49, řádně podepíše ... Je zde něco co by se dalo napadnout i přesto že bylo toto potvrzení vystaveno ? Nebo je pouze na jeho svobodné vůli, že ukončí PP dohodou ?
All mnohokrát Vám děkuji J.
>>>>>>>>rovnou vedoucí ÚP a stěžujte si na postup dané
>>>>>pracovnice.
>>>>Tak že to že je nemocný a léčí se (ne ovšem následkem
>>>>PÚ ani nemoci z povolání) a následkem tohoto
>>>>zdravotního stavu nemůže řídit vozidlo neznamená, že
>>>>bych v
>>>>tomto případě měla měnit paragraf a vyplácet mu
>>>>odstupné
>>>>.... (i když to tedy říkala paní na ÚP). On lékařské
>>>>zprávy pochopitelně má, od svých ošetřujících lékařů
>>>>a
>>>>v nich se uvádí, že není schopen řídit, ale i tak je
>>>>to takto tedy v pořádku ? On tedy bude muset doložit
>>>>na
>>>>ÚP, že je na tom tak špatně, že se již není schopen
>>>>živit jako řidič, aby mu podpora nebyla krácena a vše
>>>>je
>>>>v souladu se ZP ?
>>>
>>>Ano, jednak paní na ÚP není vůbec nic po tom, jak vy
>>>ukončíte pracovní poměr a už vůbec nemůže nabádat k
>>>nějaké změně. Skončit PP byste mohli v případě, že by
>>>měl
>>>posudek od vašeho závodního lékaře , že dlouhodobě
>>>pozbyl schopnost práci vykonávat i s tím, že nejde o
>>>nemoc z povolání nebo následek prac. úrazu. Potom
>>>byste
>>>mohli dát výpověď, bez odstupného, ale výpovědní dobu
>>>by
>>>musel být doma na překážkách v práci, protože tu
>>>svoji
>>>by již nesměl konat.
>>>Směrodatné je, že máte podepsanou dohodu o rozvázání
>>>pracovního poměru a tím to pro vás končí. Dokazování
>>>o
>>>zdravotním stavu je již jen na zaměstnanci, s tím vy
>>>už nemáte nic společného.
>>Ještě prosím jeden dotaz, v případě, že má papír od
>>závodního lékaře, že není schopen pracovat jako
>>řidič,
>>má určitá pracovní omezení, ale ukončí PP dohodou dle
>>par. 49, řádně podepíše ... Je zde něco co by se dalo
>>napadnout i přesto že bylo toto potvrzení vystaveno
>>?
>>Nebo je pouze na jeho svobodné vůli, že ukončí PP
>>dohodou ?
>
>Dohoda je dvoustranné právní jednání, je potřeba
>souhlasu obou účastníků a je možné ji uzavřít kdykoliv, bez
>jakýchkoliv podmínek. Je to naprosto svobodné
>rozhodnutí obou stran.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 2. 2015 11:59
Dobrý den, mám prosbu, mohu se zaměstnance rozvázat pracovní poměr dle par. 52 písmeno c) pro nadbytečnost dohodou ?
Zaměstnanci by bylo vyplaceno odstupné dle par. 67 tak jak mu náleží, ale já nevím, jak tuto dohodu sepsat ? Uvést par.49 dohoda
a nebo rozvázání PP dohodou ale dle par. 52 písmeno c) ? Lze to takto ? Mám uvést výši násobku odstupného ?